ГоловнаПолітика

У Кремлі заявили про відсутність просування в підготовці "нормандського саміту"

У Кремлі вважають, що від Києва звучать "суперечливі заяви".

У Кремлі заявили про відсутність просування в підготовці "нормандського саміту"
Фото: EPA/UPG

Особливого просування в підготовці саміту в "нормандському форматі" поки немає, але всі учасники зберігають бажання провести цю зустріч. Про це заявив помічник президента РФ Юрій Ушаков, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зараз, я б так сказав, що особливого просування в контексті підготовки запланованої зустрічі в верхах "нормандського формату" не спостерігається. Хоча бажання провести таку зустріч у всіх сторін є", - сказав він на брифінгу в Москві.

Ушаков також додав, що позиція РФ. "Ми хочемо, щоб новий саміт був ретельно підготовлений, в тому числі, щоб заздалегідь було погоджено проєкт майбутніх підсумкових рішень, щоб на цьому саміті були намічені якісь додаткові кроки з реалізації Мінських домовленостей, а не зафіксовано бажання Києва переглянути наявні домовленості, переглянути становище Комплексного плану", - сказав помічник президента Путіна.

При цьому він підкреслив, що російська сторона готова проводити саміт, але при його ретельній підготовці.

"І, зокрема, під час бесіди Путіна з Меркель лідери домовилися ще раз дати доручення і радникам, і міністерствам закордонних справ активізувати підготовку і спробувати зістикувати і узгодити позиції", - сказав Ушаков.

У Кремлі вважають, що після підписання "формули Штайнмаєра" звучать суперечливі сигнали від офіційного Києва.

"Тобто багато зараз незрозумілого: суперечливі і неконструктивні заяви прессекретаря Кучми за підсумками роботи Контактної групи, невиразність, яка виходить від інших офіційних представників Києва, в тому числі і самого Зеленського", - зазначив Ушаков.

За його словами, в понеділок у другій половині дня очікується бесіда російського президента з президентом Франції Емманюелем Макроном. "Подивимося, як сьогодні пройде розмова з Макроном", - сказав Ушаков.

Нагадаємо, саміт глав держав і урядів "нормандської четвірки" - Німеччини, Франції, Росії та України - планували провести в Парижі ще в вересні цього року. Однак зустріч не відбулася через неготовність Росії.

Меркель 9 жовтня обговорювала з президентом України Володимиром Зеленським проведення саміту "нормандської четвірки" і транзит газу по території України. Німеччина виступає за збереження за Україною статусу транзитної держави та наполягає на укладенні нового контракту з транзиту.

10 жовтня помічник президента РФ Юрій Ушаков звинуватив Україну в зриві розведення сил в Золотому і Петровському під надуманим приводом.

19 жовтня у Меркель відбулася телефонна розмова з Путіним. Головною темою розмови стала підготовка до проведення незабаром саміту "нормандської четвірки".

14 жовтня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що зустріч лідерів країн "нормандського формату" може відбутися в листопаді.

Останній раз лідери "четвірки" зустрічалися ще восени 2016 року в Берліні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram