ГоловнаПолітика

Жарти "Кварталу" про Гонтареву сприйматимуться як підтвердження зв'язків між олігархами і владою, - Милованов

Міністр економіки прокоментував жарт про згорілий будинок ексголови НБУ.

Жарти "Кварталу" про Гонтареву сприйматимуться як підтвердження зв'язків між олігархами і владою, - Милованов
Фото: Макс Требухов

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов прокоментував музичний номер студії "Квартал 95", присвячений пожежі в будинку ексголови Нацбанку України Валерії Гонтаревої.

На його думку, такі жарти негативно впливають на інвестиційний клімат в Україні і будуть сприйматися як підтвердження зв'язків між олігархами і владою. Про це міністр написав на своїй сторінці у фейсбуці.

"Нещодавно "95 квартал" і хор Верьовки виступили з номером "Горіла хата" про пожежу в Гонтаревої. Для зовнішніх інвесторів це виглядає дуже погано. Поясню - чому. Більшість зовнішніх інвесторів сприймають Гонтареву як видатного реформатора. Під її керівництвом НБУ перейшов на гнучке курсоутворення і інфляційне таргетування. Це технічні терміни, що описують, яким чином НБУ сьогодні приймає рішення. Новий тип прийняття рішень дозволив, на думку експертів та інвесторів (і я згоден), забезпечити низьку інфляцію і стабільність курсу сьогодні", - пояснив Милованов.

"У той самий час, на думку зовнішніх спостерігачів, Гонтарева перебуває під тиском від Коломойського за рішення про ПриватБанк. Також вони не розуміють, наскільки сьогоднішня влада є незалежною від Коломойського й інших олігархів. "95 квартал" асоціюється з владою. І жарти проти Гонтаревої можуть і будуть сприйматися як підтвердження зв'язків між олігархами і владою. Це може бути несправедливо, але така реальність. Тому номер "95 кварталу" про Гонтареву безпосередньо впливає на інвестиційний клімат в Україні, і цей вплив негативний", - додав міністр.

Нагадаємо, напередодні в мережі з'явилося свіже відео "Кварталу 95", в якому Євген Кошовий разом із хором імені Григорія Верьовки заспівав пісню "Горіла хата, палала, в Лондоні жінка плакала". На YouTube відео майже відразу ж зібрало 10 тисяч дизлайків.

Міністр культури Володимир Бородянський у своєму фейсбуці попросив вибачення в Гонтаревої за участь хору, який фінансується переважно за рахунок держави.

Олігарх Ігор Коломойський, якого також згадували в пісні, заявив, що наразі не дивився номеру, але, за його словами, йому "дуже сподобалася" фраза про те, що "хата згоріла від сорому", а ще більше - про те, що "Валерія думає на Валерича". Журналісти запитали, чи не вважає Коломойський такий номер насмішкою, бізнесмен відповів, що ні.

Ексголова Нацбанку Валерія Гонтарева зараз проживає у Великобританії, оскільки після звільнення з НБУ вона отримала місце в Лондонській школі економіки. Наприкінці серпня 2019 року вона потрапила в Лондоні під машину і була госпіталізована. Її очікує тривалий курс реабілітації після отриманих травм.

На початку вересня 2019 року в центрі Києва згорів автомобіль невістки Гонтаревої. 12 вересня співробітники ДБР вломилися в її квартиру в центрі Києва. Вночі 17 вересня Гонтаревій спалили будинок у селі Гореничі під Києвом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram