ГоловнаПолітика

Україна погодилася на розгляд "формули Штайнмаєра" ще в липні, - "НВ"

Україна погодилася на розгляд "формули Штайнмаєра" ще в липні, - "НВ"
Фото: president.gov.ua

Україна погодилася розглянути так звану "формулу Штайнмаєра" ще в липні 2019 року під час консультацій на рівні дипломатичних радників лідерів нормандської четвірки.

Про це повідомило видання "Новое время" з посиланням на лист керівника Офісу президента Андрія Богдана, адресований представнику України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леоніду Кучмі.

"Інформуємо, що 12 липня 2019 року в Парижі відбулися консультації в нормандському форматі на рівні дипломатичних радників лідерів України, Німеччини, Російської Федерації та Франції", - йдеться в листі Богдана.

Документ датований 16 липня 2019 року.

У ньому також йдеться, що сторони зобов'язуються підготувати правові рамки щодо "особливого статусу Донбасу", включаючи "формулу Штайнмаєра".

"Відкриті питання, які повинні бути розглянуті, включають: т. зв. "особливий статус" (особливий порядок місцевого самоврядування), включаючи так звану формулу Штайнмаєра; амністію і місцеві вибори", - йдеться в додатку.

Нагадаємо, 1 жовтня в Мінську представники України, Росії, ОБСЄ і ватажки терористів Донбасу підписали "формулу Штайнмаєра". Після цього прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що найближчим часом може відбутися саміт у "нормандському форматі". Проти реалізації "формули Штайнмаєра" виступили низка українських політсил, Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська облради, а бойовики "ДНР" і "ЛНР" почали висувати Україні умови для місцевих виборів.

Франція, Німеччина і Великобританія привітали підписання формули і визнали це прогресом на шляху до врегулювання збройного конфлікту на Донбасі, а президент РФ Путін похвалив "щире прагнення" Зеленського врегулювати конфлікт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram