ГоловнаПолітика

Досьє на Байденів в Україні готував прокурор Кулик, - NYT

Костянтин Кулик є однією із центральних фігур скандалу.

Досьє на Байденів в Україні готував прокурор Кулик, - NYT
Константин Кулик
Фото: News24UA

За ситуацією з можливими корупційними порушеннями сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена в Україні стоїть прокурор Костянтин Кулик.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The New York Times.

Видання пише, що саме Кулик підготував досьє зі звинуваченнями Хантера Байдена, коли той входив до правління української газової компанії Burisma Holdings, що призвело до політичної напруги в США і справи про імпічмент чинного президента Дональда Трампа. Досьє стверджує, що українські прокурори мають докази корупції, спрямованої на особисте збагачення Джо Байдена.

NYT спробувало з'ясувати, чи зберігає Кулик контроль над цим розслідуванням після призначення Руслана Рябошапки генеральним прокурором, однак ГПУ не відповіла однозначно на запит. У той самий час Кулик від інтерв'ю відмовляється, відомо лише, що у справі триває перевірка.

"Досьє Кулика не тільки пожвавило справу Байдена. Цей семисторінковий документ, який він поширив, також звинувачує американських дипломатів у приховуванні злочинів, скоєних Байденом, - брехлива теорія, яка зіграла роль у відкликанні посла США в Україні Марі Йованович", - пише видання.

Також повідомляють, що в березні 2019 року Кулик разом з колишнім генпрокурором Луценком координував дії з особистим адвокатом Трампа Рудольфом Джуліані, щоб просувати звинувачення проти Хантера Байдена. Однак перед першим туром виборів висунув звинувачення в корупції оточенню тодішнього президента України Петра Порошенка. NYT вважає, що так прокурор спробував заручитися підтримкою лідера виборів і нинішнього президента Володимира Зеленського.

Повідомляють, що 2016 року самого Кулика звинуватили в незаконному збагачення, оскільки він володів великими грошовими активами, квартирами в центрі Києва і дорогим позашляховиком. У розпал цієї справи його перевели з військової прокуратури на посаду начальника міжнародного відділу ГПУ. На цій посаді Кулик узявся за справу Burisma і Хантера Байдена.

В інтерв'ю The Hill у квітні прокурор заявив, що намагався передати уряду США дані про грубі порушення з боку демократів і американських дипломатів. Однак усі докази були заблоковані офіційними особами в посольстві США в Україні. У той самий час Юрій Луценко заявляв, що не передавав досьє Рудольфу Джуліані.

Однак минулої п'ятниці під час свідчень у Конгресі колишня посол США Марі Йованович припустила, що досьє Кулика і його основні положення потрапили в руки американського уряду.

Нагадаємо, раніше син Байдена відкинув порушення під час своєї роботи в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram