ГоловнаПолітика

ГПУ: 96% прокурорів хочуть пройти переатестацію і продовжити працювати

У регіональних прокуратурах відсоток охочих продовжити роботу значно вищий.

ГПУ: 96% прокурорів хочуть пройти переатестацію і продовжити працювати
Фото: www.segodnya.ua

У рамках реформи органів прокуратури, за попередніми підрахунками, в кадрові служби надійшли заяви на проходження атестації від 96% прокурорів. Прийом заяв завершився 15 жовтня, але продовжують також надходити заяви, надіслані поштою.

Про це повідомляють на сайті Генеральної прокуратури.

"Так, працювати в Офісі генерального прокурора мають намір 80% прокурорів ГПУ. Вони почнуть процес атестації першими з тестування на знання та вміння застосовувати закон", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що в регіональних прокуратурах відсоток охочих продовжити роботу значно вищий.

"Переатестацію хочуть пройти всі прокурори Вінницької, Запорізької та Чернівецької областей. 99% прокурорів хотіли б працювати в органах оновленої прокуратури на Волині, Житомирщині, в Івано-Франківській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській і Черкаській областях. В інших областях цей показник перевищує 90%", - йдеться в повідомленні.

У ГПУ нагадали, що атестація прокурорів полягає в перевірці професійних компетенцій, загальних здібностей, а також відповідності вимогам професійної етики і чеснотам. "Кінцева мета реформи прокуратури - створення ефективної незалежної прокуратури, якій довіряє суспільство", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, 23 вересня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №1032 про реформу органів прокуратури, який передбачає створення Офісу генпрокурора замість Генеральної прокуратури України.

Тепер, після після проведення атестації прокурорів, структура буде виглядати так: Офіс генпрокурора, обласні прокуратури, окружні прокуратури. Також передбачається надання генпрокурору права ліквідовувати і реорганізовувати окружні та обласні прокуратури, а також ліквідація військової прокуратури.

Максимальна кількість співробітників прокуратури скорочується з 15 тис. до 10 тис. Генпрокурору надаються повноваження затверджувати стратегію розвитку прокуратури, систему оцінки якості роботи прокурорів, порядок вимірювання і регулювання навантаження на прокурорів, розгляду звернень. Генпрокурором може бути особа з вищою юридичною освітою. Також будуть надані можливості для всіх кандидатів з вищою юридичною освітою і стажем роботи у сфері права брати участь у відборі на заміщення посад в органах прокуратури.

Також до 1 вересня 2021 року запропоновано призупинити повноваження Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

25 вересня закон набув чинності. Тепер усі прокурори і слідчі органів прокуратури, які хочуть працювати за новими правилами, повинні пройти атестацію.

Співробітникам Управління спеціальних розслідувань ГПУ, які розслідують справи Майдану, запропонували перейти на роботу в Державне бюро розслідувань. Це пов'язано з тим, що з 20 листопада Генпрокуратура остаточно втрачає функцію слідства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram