ГоловнаПолітика

НАБУ і ДБР отримали право на прослуховування

Також скасовується частина "правок Лозового".

НАБУ і ДБР отримали право на прослуховування
Фото: Макс Левин

Національне антикорупційне бюро і Державне бюро розслідувань отримали право на зняття інформації з телекомунікаційних систем ("прослуховування").

Про це йдеться в законі №1009, опублікованому в парламентській газеті "Голос України" 16 жовтня, який набув чинності в четвер, 17 жовтня.

Зазначений проєкт закону вніс до парламенту президент Володимир Зеленський і прийняла Верховна Рада 4 жовтня.

Згідно з ним, ДБР і НАБУ включено в список правоохоронних органів, уповноважених знімати інформацію з транспортних телекомунікаційних мереж.

Крім того, скасовується частина "правок Лозового" до Кримінального процесуального кодексу про порядок призначення і проведення експертиз.

Також він регулює порядок розгляду кримінальних справ у судах, зокрема: вводить поняття вступної промови сторін процесу, вводить обов'язковість оприлюднення неповного, а короткого тексту обвинувального акта, а також запроваджує порядок надання доказів сторонами захисту й обвинувачення.

Також суддя отримує право переривати виступ у разі його свідомого затягування стороною процесу.

Згідно з іншими змінами, скасовувати незаконні постанови НАБУ і САП зможе не тільки керівник антикорупційної прокуратури, а й генеральний прокурор.

Регулюється також порядок прийому на роботу в НАБУ негласних співробітників. Відповідно до закону, зазначених співробітників приймають у штат на підставі конкурсного відбору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram