ГоловнаПолітика

Горбатюку і його співробітникам запропонували перейти в ДБР

У ГПУ з'явиться департамент з процесуального керівництва у справах Майдану.

Горбатюку і його співробітникам запропонували перейти в ДБР
Фото: Макс Требухов

Співробітникам Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, які розслідують справи Майдану, запропонували перейти на роботу в Державне бюро розслідувань. Це пов'язано з тим, що з 20 листопада Генеральна прокуратура остаточно втрачає функцію слідства.

Про це в інтерв'ю "Укрінформу" сказав перший заступник генерального прокурора Віталій Касько.

"Є домовленість з керівництвом ДБР про створення в цьому відомстві спеціального підрозділу, куди буде запропоновано перейти без конкурсу слідчим Управління спецрозслідувань. У Генеральній прокуратурі буде створено спеціальний департамент з процесуального керівництва у справах Майдану. Працівники Управління спецрозслідувань зараз визначаються, чи підуть вони здійснювати процесуальне керівництво у цих справах, будуть дорозслідувати ці справи в ДБР", - сказав Касько.

Це стосується всіх, в тому числі керівника управління Сергія Горбатюка.

"Йому так само було це запропоновано, він теж думає. Якщо залишатися тут, то, відповідно, потрібно проходити через атестаційні процедури, подавати заяву і так само проходити всі тести, перевірки на добропорядність і після цього відповідні конкурсні процедури на заняття адміністративної посади. Звичайно, якщо він захоче зайняти адміністративну посаду в департаменті. Ми ж не знаємо, де він себе бачить", - сказав Касько.

За словами першого заступника генпрокурора, новий спецпідрозділ ДБР отримає тільки частину справ Управління спецрозслідувань. Решту передадуть у Національне антикорупційне бюро.

"У нас справи Майдану - це таке збірне поняття. У моєму розумінні справи Майдану - це застосування летальної зброї і жорстокого поводження з мирними протестувальниками. Ця категорія злочинів підслідна ДБР. Але в Управлінні спецрозслідувань справи Майдану трохи інакше розглядають. Туди включають і купу економічних справ щодо колишніх чиновників. Ці справи повинні перейти в НАБУ", - розповів Касько.

Нагадаємо, Сергій Горбатюк із кінця 2014 року очолює групу слідчих, які розслідують справи Майдану. В органах прокуратури працює понад 20 років.

Управління спеціальних розслідувань у складі Генпрокуратури створювали як єдиний центр розслідування всіх злочинів, скоєних у період протестних акцій в Україні. Серед його основних завдань - вивчення обставин узурпації влади і всього комплексу злочинних дій, скоєних у період правління Януковича. Першочергове завдання діяльності управління - розслідування масових убивств учасників мирних акцій протесту 18-20 лютого 2014.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram