ГоловнаПолітика

Тимошенко вимагає скасувати поправку Геруса, яка відкриває імпорт електроенергії з Росії

Правку вносили під виглядом імпорту з Білорусі.

Тимошенко вимагає скасувати поправку Геруса, яка відкриває імпорт електроенергії з Росії
Фото: Lb.ua

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт про скасування поправки нардепа від "Слуги народу", голови енергетичного комітету парламенту Андрія Геруса, яка дозволила імпорт електроенергії з Росії. Про це повідомляє "Главком".

Проєкт закону про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії" (щодо імпорту електричної енергії) зареєстровано на офіційному веб-порталі Верховної Ради (реєстр. номер 2236-1). Серед співавторів законопроєкту - Олексій Кучеренко та Валентин Наливайченко.

Раніше народний депутат Валентин Наливайченко заявив, що міжнародні партнери України висловлюють занепокоєння тим, що Україна купує електроенергію у російської компанії "Інтер РАО", керівник якої Ігор Сєчін перебуває під санкціями США за анексію Криму.  Наливайченко наголосив на неприпустимості ведення бізнесу з країною-агресором.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який голова енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював поправку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми угодами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

1 жовтня було здійснено першу поставку електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВТ. За даними джерела на ринку, імпорт здійснено компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським.

Більшість енергоекспертів розцінили початок імпорту електроенергії з РФ як загрозу енергонезалежності України та переконані, що Росія використовуватиме його для політичного тиску на Київ.

4 жовтня на сайті президента було зареєстровано петицію про заборону імпорту електроенергії з Росії. 7 жовтня депутати з фракції "Європейська Солідарність" зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії" (реєстр. номер 2236), яким пропонується скасувати імпорт електроенергії з Росії. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram