ГоловнаПолітика

Зеленський ініціює введення дворічного мораторію на перевірки ФОП всіх категорій, крім "ризикових"

"ФОПам фактично гарантована незмінність умов ведення бізнесу".

Зеленський ініціює введення дворічного мораторію на перевірки ФОП всіх категорій, крім "ризикових"
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський ініціює введення мораторію на перевірки фізичних осіб - підприємців (ФОП) усіх категорій, крім "ризикових" строком на два роки.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

"Таким чином глава держави відгукнувся на заклики представників малого бізнесу, які вийшли з протестами проти законів "Про внесення змін до законів "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" та "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг", що вводять електронний чек", - йдеться в повідомленні.

Заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів зазначила, що згадані закони спрямовані не проти ФОП, а проти великого бізнесу, який оформляє свою діяльність як група ФОП, тим самим зменшуючи обсяг сплати податків. Вона пояснила, що електронні чеки для ФОП вводяться тільки з 2021 року, "тому ті, хто лякають малих підприємців штрафами за невидачу електронного чека вже з нового року, просто вводять людей в оману або відверто маніпулюють".

"ФОПам фактично гарантована незмінність умов ведення бізнесу. А народні депутати з об'єднання "За ФОП" вже готують законодавчі ініціативи щодо захисту інтересів малих підприємців. Зокрема, вони будуть працювати над переведенням в електронну форму звітності для ФОП, спрощенням податкового адміністрування та іншими законодавчими ініціативами", - пояснила Ковалів.

Зі свого боку Зеленський зазначив, що умови ведення бізнесу для малих підприємців необхідно покращувати, в зв'язку з чим доручив ввести мораторій на перевірки ФОП "для всіх категорій, крім ризикових, начебто ювелірного бізнесу", наголошується в повідомленні. Президент також виступив за те, щоб протягом першого року дії закону відповідальність за неправильне ведення звітів була пом'якшена.

20 вересня Рада прийняла закони, які зобов'язують ФОПів 2-4 категорій переходити на касові апарати. Від необхідності використовувати РРО звільняються ФОПи першої категорії.

Нагадаємо, влітку 2015 року набула чинності норма Податкового кодексу, за якою підприємці 3-ї групи єдиного податку повинні були почати використовувати РРО. Передбачалося також, що підприємці 2-ї групи будуть зобов'язані використовувати РРО з 1 січня 2016 року. Однак ці норми викликали протести бізнесу, і в результаті 1 липня парламент прийняв закон, яким дозволив бізнесу з доходом до мільйона як і раніше працювати без касових апаратів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram