ГоловнаПолітика

Зі зміною парламенту і президента судова влада не підпадає під розпуск, - голова Верховного Суду

Голові ВС дали хвилину, щоб виступити перед депутатами.

Зі зміною парламенту і президента судова влада не підпадає під розпуск, - голова Верховного Суду
Фото: Макс Требухов

Дисциплінарні процедури з приводу Верховного Суду знищать незалежність судової системи. Про це заявила глава Верховного Суду Валентина Данішевська під час засідання парламенту.

Голові ВС дали хвилину, щоб виступити перед депутатами під час обговорення законопроекту №1008 з приводу судової реформи.

"Зі зміною Верховної Ради, виконавчої влади, президента судова гілка влади під розпуск не підпадає", - сказала вона.

"Я хочу звернутися до громадян. Сьогодні 19,5 тисяч ув'язнених очікують судового рішення. 4 млн громадян щорічно звертаються в суди. Близько двох тисяч суддів не вистачає... Дисциплінарні процедури вкрай знищать незалежність судової системи. Подумайте, чи потрібен такий суддя в Україні", - сказала вона.

Нагадаємо, президентський законопроєкт №1008 передбачає великі зміни в судовій системі і безпосередньо стосується Верховного Суду - кількість суддів у ньому в разі прийняття скоротиться з 200 до 100. Скорочення кількості суддів загрожує тим, що розгляд справ загальмується, вони будуть накопичуватися і, врешті, відбудеться обмеження доступу до правосуддя.

Також пропонується перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів і скорочення кількості її членів з 16 до 12. Для цього заплановано провести конкурс під контролем Вищої ради правосуддя.

16 вересня пленум Верховного Суду 16 вересня виступив проти президентського законопроєкту про діяльність органів суддівського управління, угледівши в ньому ризики не тільки для Верховного Суду, а й усієї судової влади. Вища рада правосуддя теж вважає, що окремі положення законопроєкту №1008 викликають застереження і підважують гарантії незалежності судової гілки влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram