ГоловнаПолітика

Поновлений на посаді голова КС Шевчук прийшов на роботу

Він подав заяву в секретаріат КС про поновлення його на посаді.

Поновлений на посаді голова КС Шевчук прийшов на роботу
Станислав Шевчук
Фото: Вікторія Матола

Колишній голова Конституційного Суду Станіслав Шевчук подав заяву в секретаріат КС про поновлення його на посаді судді та голови КС.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

За його словами, таку заяву подано для виконання рішення Окружного адмінсуду Києва про поновлення його на посаді.

"(Рішення) має бути виконанню негайно. Я передав це (заяву) і тепер буду чекати", - сказав він журналістам після того, як вийшов з будівлі суду.

На запитання, що він робитиме, якщо рішення не буде виконано, Шевчук сказав: "Я не можу собі уявити, що КС не виконає судове рішення".

Нагадаємо, 14 травня КС висловив недовіру голові суду Шевчуку і звільнив його з посади. Підставою для звільнення Шевчука стало незаконне призначення ним позаштатних радників. За час своєї роботи він встиг призначити на цю посаду ексміністра економіки Грузії Григорія Арвеладзе, колишнього голову Служби зовнішньої розвідки Олега Синянського, ексзаступника міністра агрополітики Михайла Чужмира, ексзаступника міністра енергетики Дмитра Лабоженка та екссуддю райсуду Харкова Дениса Нев'ядомського. Їм не платили зарплату, але в них були робочі місця в будівлі КСУ і доступ до внутрішньої документації.

По-друге, Шевчук зробив політичну заяву, що призвело до підриву авторитету КСУ. Йдеться про інтерв'ю Шевчука інтернет-виданню "Страна.ua", в якому він заявив, що не приведе до присяги Президента, якщо вважатиме, що вибори були сфальсифіковані.

Крім того, зафіксовано факт тиску Шевчука на інших суддів: 19 лютого, будучи в Іспанії, Шевчук у телефонному режимі заборонив суддям Конституційного Суду розглядати справу про конституційність введення Україною санкцій.

Також у висновку комісії йдеться про незаконне рішення Шевчука опублікувати в газеті "Голос України" рішення КС щодо законопроєкту про скасування недоторканності депутатів Ради. Порушуючи законодавство, його було опубліковано без особливих думок суддів КС.

11 жовтня Окружний адмінсуд Києва поновив Шевчука на посаді голови КС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram