ГоловнаПолітика

Порошенко: Москва не змогла зупинити визнання ПЦУ

"Греки стали першими, і це гідний приклад для всіх інших".

Порошенко: Москва не змогла зупинити визнання ПЦУ
Фото: пресс-служба президента

Колишній Президент Петро Порошенко прокоментував рішення собору Елладської церкви визнати автокефалію Православної церкви України.

"Православна церква Еллади визнала Православну церкву України як незалежну, рівноправну сестру в сім'ї помісних православних церков. Вірю, що зрештою всі православні церкви визнають свою українську сестру і увійдуть в повне спілкування з нею. Москва не змогла зупинити і цей процес. Греки стали першими, і це гідний приклад для всіх інших", - йдеться у фейсбуці експрезидента.

Нагадаємо, що процес створення Православної церкви України розпочався за часів Порошенка. Він особисто зустрічався з вселенським патріархом Варфоломієм і переконував його надати томос про автокефалію

ПЦУ була створена на об'єднавчому соборі в Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем був обраний митрополит Епіфаній.

Томос, що підтверджує автокефалію, був вручений Епіфанію патріархом Варфоломієм у Константинополі 6 січня 2019 року. ПЦУ стала 15-ю церквою в диптиху помісних православних церков світу.

Поки що її офіційно визнали тільки Константинопольська і Елладська церкви. Де-факто це також зробила Олександрійська церква, її представники вже проводять співслужіння з ПЦУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram