ГоловнаПолітика

Окружний адмінсуд Києва поновив Шевчука на посаді голови КС

Конституційний Суд звільнив свого голову в травні.

Станислав Шевчук
Фото: Укринформ
Станислав Шевчук

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним звільнення голови Конституційного Суду України Станіслава Шевчука.

Про це йдеться в рішенні суду від 11 жовтня, яке оприлюднив адвокат Шевчука. 

"Суд задовольнив позов Станіслава Шевчука до КСУ в повному обсязі й допустив негайне виконання рішення в частині поновлення Станіслава Шевчука на посаді судді та голови Конституційного Суду України", - йдеться у фейсбуці адвоката.

Рішення може бути оскаржене.

Посаду голови Конституційного Суду нині обіймає Наталія Шаптала.

Нагадаємо, 14 травня КС висловила недовіру голові суду Шевчукові та звільнив його з посади судді. 

Підставою для звільнення Шевчука стало незаконне призначення ним позаштатних радників. За час своєї роботи він устиг призначити на цю посаду ексміністра економіки Грузії Григорія Арвеладзе, колишнього голову Служби зовнішньої розвідки Олега Синянського, ексзаступника міністра агрополітики Михайла Чужмира, ексзаступника міністра енергетики Дмитра Лабоженка й екссуддю райсуду Харкова Дениса Нев’ядомського. Їм не платили зарплатні, але вони мали робочі місця в будівлі КСУ та доступ до внутрішньої документації.

По-друге, Шевчук зробив політичну заяву, що призвело до підриву авторитету КСУ. Йдеться про інтерв'ю Шевчука інтернет-виданню "Страна.ua", у якому він заявив, що не приведе до присяги Президента, якщо вважатиме, що вибори були сфальсифіковані.

Крім того, зафіксовано факт тиску Шевчука на інших суддів: 19 лютого поточного року, будучи в Іспанії, Шевчук у телефонному режимі заборонив суддям Конституційного Суду розглядати справу про конституційність запровадження Україною санкцій.

Також у висновку комісії йдеться про незаконне рішення Шевчука опублікувати в газеті "Голос України" рішення КС щодо законопроєкту про скасування недоторканності депутатів Ради. З порушенням законодавства він був опублікований без особливих думок суддів КС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram