ГоловнаПолітика

Пристайко запевнив, що найближчим часом Росія поверне захоплені біля Керченської протоки кораблі

Повернути кораблі і екіпажі РФ повинна була за рішенням Міжнародного трибуналу.

Пристайко запевнив, що найближчим часом Росія поверне захоплені біля Керченської протоки кораблі
Фото: Укринформ

Найближчим часом Росія поверне українські військові кораблі, які вона захопила біля Керченської протоки в листопаді 2018 року.

Про це міністр закордонних справ Вадим Пристайко повідомив в інтерв'ю Радіо Свобода.

За його словами, між Росією і Україною "є взаємодія" і процес повернення кораблів вже "на фінальному етапі".

"Ми зараз на фінальному етапі передавання цих кораблів. Вони будуть повернуті найближчим часом. Технічні питання обговорюються якраз військово-морським командуванням. Наше завдання, як Міністерства закордонних справ, дати можливість завершити процес", - зазначив Пристайко.

Він додав, що Україна вже повідомила російській стороні після завершення певних етапів переговорів, що "ми готові - назвіть точку координат, де ці кораблі будуть стояти, і час, коли ми можемо забрати свої кораблі".

"Ми хочемо подивитися, в якому стані ці кораблі нам передані, чи залишилися на них, наприклад, сліди від пострілів, які були зроблені по наших кораблях. Щось мені підказує, що їх там не буде на цей момент, коли ми їх заберемо. Але цей процес відбудеться найближчим часом", - сказав Пристайко.

Крім того, міністр закордонних справ наголосив, що Україна не визнає виконання Росією рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо негайного звільнення українських моряків і кораблів.

"Ми не визнаємо виконання російською стороною повернення моряків, воно не відбулося на вимогу суду. Вони повинні бути повернуті давним-давно без будь-якої видачі нами бажаних російською стороною (осіб. - ред.). Але, на жаль, так сталося, ми не могли чекати, поки наші люди будуть сидіти по російських тюрмах, і чекати, поки Росія виконає рішення Міжнародного трибуналу", - сказав Пристайко.

Міністр припустив, що ухвалення остаточного рішення Міжнародного трибуналу з морського права про порушення Росією імунітетів трьох українських військових кораблів і 24 членів їх екіпажів може затягнутися на роки.

"Коли буде остаточне рішення - я взагалі думаю, що це питання багатьох років. Неприємно, але така природа цих міжнародних судів. Іншого, на жаль, нічого кращого не придумано", - зазначив він.

Раніше командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко заявив, що Росія повідомила Міжнародному трибуналу з морського права неправдиву інформацію про повернення трьох українських військових кораблів, захоплених у Керченській протоці. Насправді, на думку Воронченка, Росія не хоче повертати кораблі, оскільки вони є доказом агресії.

Нагадаємо, моряки були захоплені 25 листопада 2018 року в нейтральних водах Чорного моря. Росія визнала обстріл і захоплення українських кораблів, водночас звинувативши моряків у "порушенні кордону".

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН постановив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків. Росія заявила, що не виконуватиме вимоги трибуналу.

7 вересня Україна і Росія обмінялися полоненими у форматі "35 на 35". Зокрема, РФ звільнила 24 українських моряків ВМС, захоплених у полон, а також інших політв'язнів.

4 жовтня Україна та ЄС в ОБСЄ закликали Росію повернути захоплені кораблі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram