ГоловнаПолітика

"Слуга народу" внесла оновлений законопроєкт про ринок землі

Попередній законопроєкт забракував Зеленський.

"Слуга народу" внесла оновлений законопроєкт про ринок землі
Фото: Михаил Палинчак

Група депутатів з фракції "Слуга народу", серед якої голова профільного комітету Микола Сольський, зареєструвала в Раді оновлений законопроєкт "Про обіг земель сільськогосподарського призначення" №2178-10.

Як повідомив один з авторів, в ньому були враховані зауваження, висловлені напередодні на зустрічі президента Володимира Зеленського з представниками аграрної галузі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зміни торкнулися, зокрема, питання можливої купівлв землі нерезидентами, проте деталі будуть на зустрічі в Раді у п'ятницю (11 жовтня, - ред.)", - сказав співрозмовник агентства.

Напередодні повідомлялося, що аграрії висловилися за поетапне введення ринку землі, коли на першому етапі право придбати землю надаватиметься виключно українцям, а іноземці отримають таку можливість лише на останньому етапі реформи. У початковому законопроєкті нерезиденти (за винятком країни-агресора) могли купувати українську землю на рівних з резидентами тільки за єдиної умови - створивши компанію-резидента.

Зеленський в четвер під час пресмарафону також підтримав ідею, що якийсь час землю потрібно продавати тільки українцям.

"Коли наші фермери куплять землю, коли знизиться наша кредитна ставка, тоді вже можна дати можливість купувати землю іноземним компаніям за умови, що вони будуть працювати на цій землі і наймати на роботу українців", - пояснив глава держави.

Він наголосив, що неврегульованим залишається тільки питання з іноземцями, які вже є орендарями української землі. "Ви ж не можете сказати: "вам ми не продамо", або "вашу землю ми продамо іншим українцям", - пояснив президент проблему.

Нагадаємо, 25 вересня Кабінет Міністрів схвалив проєкт закону про продаж землі с/г призначення і подав документ до Верховної Ради. Він передбачає скасування з 1 жовтня 2020 року заборони на відчуження земель сільгосппризначення всіх форм власності.

Критики законопроєкту насамперед побоюються, що українська земля буде скуплена українськими компаніями з іноземними бенефіціарами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram