ГоловнаПолітика

Зеленський проти публікації стенограм його розмов з будь-ким

"Я - Верховний Головнокомандувач, а не телеведучий будь-якого каналу".

Зеленський проти публікації стенограм його розмов з будь-ким
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський не готовий публікувати стенограми своїх розмов з будь-ким. Про це він заявив на пресконференції в Києві.

"Я не готовий опублікувати свої розмови. Я навіть не опублікував свою розмову з паном Трампом (телефонна розмова з президентом США 25 липня, - ред). Я - Верховний Головнокомандувач, а не телеведучий будь-якого каналу. Я не займаюся піаром, у мене немає ніяких роздумів з приводу порушення "червоних ліній", але тактика є тактика... Я не повинен показувати всім свої розмови з тим чи іншим лідером будь-якої держави", - сказав президент.

Він також зазначив, що не має наміру оприлюднювати свою частину розмови, оскільки це "підриває дипломатичні відносини".

"Але в нас є відносини з США і чинним президентом. Я вірю, що в зв'язку з цим випадком наші відносини не стануть гіршими, а будуть тільки зміцнюватися. Але вони повинні зміцнюватися не через цей випадок", - додав Зеленський.

Президент також підкреслив, що оприлюднення його розмов з президентом Росії Володимиром Путіним не буде корисним, а лише може зашкодити процесу обміну полоненими.

"До чого призведе публікація моїх розмов з Путіним. Чи призведе вона до якогось продовження наших зустрічей - ні ... Я не буду нічого публікувати, тому що це все зашкодить процесу повернення людей і припинення війни, ось і все", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, напередодні, 9 жовтня, Зеленський провів п'яту за рахунком телефонну розмову з канцлеркою Німеччини Анґелою Меркель.

Як відомо, в США вибухнув гучний політичний скандал у зв'язку з телефонною розмовою Трампа і Володимира Зеленського 25 липня. Під час бесіди Трамп намагався змусити Київ почати розслідування стосовно його потенційного суперника на президентських виборах у листопаді 2020 року - Джозефа Байдена, а також його сина Хантера.

24 вересня спікер палати представників конгресу США Ненсі Пелосі оголосила про підготовку процедури імпічменту Трампа. Приводом для цього кроку послужив саме скандал навколо бесіди двох президентів. Нижня палата Конгресу, контрольована демократами, звинуватила Трампа в порушенні конституційних обов'язків і зловживанні службовим становищем. Сам Трамп назвав те, що відбувається, найбільшою аферою в історії американської політики.

25 вересня Білий дім оприлюднив телефонну розмову Трампа із Зеленським. Стенограма не є дослівною, а була складена на основі записів тих співробітників спецслужб і членів Ради Нацбезпеки США, які були присутні під час розмови. Після оприлюднення тексту розмови Зеленський заявив, що Трамп не погоджував з ним її публікацію. За словами Зеленського, він думав, що американська сторона оприлюднить лише слова свого президента. Він також висловив думку, що телефонні розмови між лідерами країн не повинні публікуватися.

Трам заявив, що готовий оприлюднити всі розмови з президентом України, а також усі розмови віце-президента Майка Пенса з ним.

10 жовтня Байден уперше закликав до імпічменту Трампа, а Пенс заявив, що має намір оприлюднити стенограми його телефонних розмов з президентом України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram