ГоловнаПолітика

Зеленський провів п'яту за рахунком телефонну розмову з Меркель (оновлено)

Підготовка до зустрічі в "нормандському форматі" триває.

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Про це повідомив посол України в Німеччині Андрій Мельник.

"Тільки що відбулася вже п'ята за рахунком телефонна розмова між Президентом України Володимиром Зеленським та федеральним канцлером Ангелою Меркель", - написав він у Twitter.

Посол підкреслив, що такий "тісний контакт двох лідерів" є "найпотужнішою політичною зброєю для відновлення територіальної цілісності України".

Оновлення. Згідно з повідомленням пресслужбы президента, Зеленський поінформував Меркель про ситуацію на Донбасі.

Політики обговорили питання розведення сил поблизу Петровського і Золотого, а також перебіг робіт з відновлення мосту поблизу Станиці Луганської.

Меркель наголосила на незмінності позиції Німеччини щодо підтримки України на шляху до встановлення миру на Донбасі.

Вона заявила, що використовує контакти з партнерами з "нормандського формату" для досягнення домовленості про дату проведення саміту.

Зеленський високо оцінив підтримку з боку канцлера в досягненні миру в Україні.

За даними пресслужби канцлера ФРН, в центрі переговорів між Меркель і Зеленським була підготовка до проведення можливого майбутнього саміту лідерів "нормандської четвірки.

Сторони погодилися, що передумови для проведення такої зустрічі виконано після того, як Тристороння контактна група в Мінську 1 жовтня змогла дійти згоди щодо подальшого відведення сил на лінії розмежування на Донбасі, про порядок проведення місцевих виборів в деяких районах на сході України і після набуття чинності особливого статусу для цих регіонів.

Так само співрозмовники наголосили на важливості швидкого розуміння в питанні транзиту російського газу по українській території, передає DW.

Нагадаємо, 24 вересня, Зеленський обговорив з Меркель стан підготовки до зустрічі лідерів країн "нормандської четвірки" для узгодження подальших кроків щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. 19 і 20 вересня глава українського МЗС Вадим Пристайко і глава МЗС Німеччини Хайко Маас в телефонному режимі обговорював і підготовку до проведення зустрічі.

Водночас, під час телефонної розмови президентів США і України 25 липня Трамп і Зеленський зійшлися на думці про недостатню підтримку України з боку Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram