ГоловнаПолітика

Порошенко запропонував сім кроків, щоб уникнути "російської пастки"

Порошенко вважає, що влада повинна сказати суспільству правду про те, що простих рішень про врегулювання бойових дій на Донбасі - немає.

Порошенко запропонував сім кроків, щоб уникнути "російської пастки"
Фото: "ЕС"

Експрезидент і глава партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко запропонував сім кроків, щоб уникнути «російської пастки». Про це повідомляє пресцентр "ЄС".

«Тиждень тому Україна під тиском Росії погодилася на так звану формулу Штайнмаєра. Нібито заради зустрічі в нормандському форматі. І що? Дати зустрічі - немає. Росіяни вимагають закріпити свою формулу в українському законодавстві. «Бойовики» продовжують обстріли. А Кремль знову заявляє, що «їх там немає»», - сказано в повідомленні.

У партії зазначають, що розведення військ викликає тривогу. «З відходом на міфічні, неіснуючі позиції 2016 ми втрачаємо близько 30 населених пунктів і низку абсолютно принципових ключових висот. Там кожен метр политий кров'ю українських героїв. І тепер військових готують до того, щоб вийти з облаштованих позицій в зиму в чисте поле», - підкреслює партія.

Порошенко вважає, що влада повинна сказати суспільству правду про те, що простих рішень про врегулювання бойових дій на Донбасі - немає, а завершити все швидко - неможливо. «Я сам колись мав це визнати», - додав експрезидент.

Порошенко також запропонував сім кроків, які допоможуть уникнути російської пастки:

Наполягати на принципах «спочатку - безпека», «нічого не узгоджено, поки все не узгоджено» і «тільки через безпеку до виборів».

 «Формула Штайнмаєра», якщо вже на неї погодилася влада, повинна розглядатися виключно як складова «дорожньої карти» виконання Мінських угод. З урахуванням виведення військових РФ, техніки і зброї, роззброєння незаконних мілітаристських формувань, переходу українсько-російської ділянки кордону під наш контроль.

Відведення - тільки за умови постійного припинення вогню. Лінія розмежування зафіксована в Мінську 19 вересня 2014. РФ і бойовики повинні повернути нам зараз дві з половиною тисячі км.

Моніторингова місія ОБСЄ повинна отримати повний, безперешкодний доступ до всієї окупованої території і встановити постійний контроль над неконтрольованою ділянкою російсько-українського кордону.

Варто створити підгрупу з питань кордону в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Потрібно наполягати на розгортанні багатонаціональних миротворчих сил на всій території окупованого Донбасу, на підставі рішення Радбезу ООН.

На території ОРДЛО має бути відновлено оподаткування в рамках правового поля України, а також фінансова та банківська системи, повернута українська власність, як і зазначено в Мінських домовленостях.

«Тільки це дасть підстави і можливість повною мірою відновити соціальне забезпечення регіону», - підкреслив Порошенко.

Нагадаємо, 1 жовтня в Мінську представники України, Росії, ОБСЄ і ватажки терористів Донбасу підписали "формулу Штайнмаєра". Після цього прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що найближчим часом може відбутися саміт у "нормандському форматі".

Проти реалізації "формули Штайнмаєра" виступила низка українських політсил, Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська облради, а бойовики "ДНР" і "ЛНР" почали висувати Україні умови для місцевих виборів.

Крім того, в різних містах України проходили акції "Ні капітуляції!", в тому числі і в Києві, де на Майдані Незалежності зібралося близько двох тисяч людей.

У той же час Франція, Німеччина і Великобританія вітали підписання "формули Штайнмаєра" і визнали його прогресом на шляху до врегулювання збройного конфлікту на Донбасі.

3 жовтня президент Володимир Зеленський звернувся до українців через "формулу Штайнмаєра" і запевнив, що "зрада скасовується".

У той же час президент РФ Володимир Путін похвалив "щире прагнення" Зеленського врегулювати конфлікт на Донбасі.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram