ГоловнаПолітика

Луценко: В нас немає і не може бути юрисдикції розслідувати дії американських політиків

Правоохоронні органи США і України можуть співпрацювати через систему запитів, зазначає ексгенпрокурор.

Луценко: В нас немає і не може бути юрисдикції розслідувати дії американських політиків
Фото: Макс Левин

Україна може допомагати американським правоохоронцям розслідуванні щодо Байденів, однак не може сама ініціювати розслідування, оскільки справа виходить за межі юрисдикції держави. Про це у інтерв’ю Радіо НВ заявив колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Я не бачу підслідності України в цих питаннях. Перенести точку пошуку істини щодо американських виборів в Україну — з моєї точки зору, є найгірше, що можна собі придумати. Особливо в умовах, коли у нас немає юрисдикції щодо дій тих чи інших американських політиків (і взагалі не існує)", - заявив Луценко.

На його думку, починати таке розслідування самим і за власною ініціативою означає "поставити себе у позу винного в кінці". 

"Заява пана Зеленського про те, що цю справу мають обговорити керівники правоохоронної системи, діяти разом через спільну слідчу групу — це є абсолютно правильний і з політичної, і з юридичної точки зору підхід", - підкреслив колишній генеральний прокурор.

За словами Луценка, чим швидше справа перейде від політиків до правоохоронних органів, тим краще буде для встановлення істини і американо-українських відносин. Правоохоронні органи США і України можуть співпрацювати через систему запитів, як вже багато років відбувається по справі Лазаренка, або через створення спільної робочої групи.

"Байден-старший і Байден-молодший на території України не порушували українські закони. Але є багато підстав вважати, що, ймовірно, були порушені закони США. Тому Україна не може ініціювати справу проти Байденів — у нас немає на це юрисдикції. Проте, якщо Америка порушить таку справу, то Україна, безумовно, в рамках міжнародної угоди надасть правову допомогу", - пояснив колишній очільник ГПУ.

Луценко зазначив, що пояснював цю логіку адвокату президента США Рудольфу Джуліані під час зустрічі у Нью-Йорку. Сама зустріч відбулась на запрошення пана Джуліані, на час поїздки Луценко взяв відпустку. 

"Це було, з мого погляду, єдиним шляхом спробувати домогтися спільного слідства над грошима організованого злочинного угруповання Януковича, величезна частина з яких, за нашими даними, знаходиться в Сполучених Штатах Америки", - сказав Луценко, додавши, що йдеться про 7 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram