ГоловнаПолітика

Труба звинуватив ГПУ в спробі зам'яти справу Пашинського

"Генеральна прокуратура модерувала провадження на користь народного депутата".

Труба звинуватив ГПУ в спробі зам'яти справу Пашинського
Фото: Макс Требухов

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба вважає, що Генеральна прокуратура намагалася зам'яти справу проти Сергія Пашинського.

Про це він сказав на брифінгу в середу.

31 грудня 2016 року Пашинський, який був тоді народним депутатом, вистрелив із нагородного пістолета в ногу жителю одного з сіл Васильківського району В'ячеславу Хімікусу.

За версією Пашинського, він з дружиною повертався автомобілем з кінотеатру додому в село Хлепча. На неосвітленій частині дороги їхня машина ледь не врізалася в мікроавтобус, який стояв на проїжджій частині без габаритних вогнів. Депутат вийшов з салону автомобіля, щоб з'ясувати в чому річ. У результаті в нього зав'язалася сварка з Хімікусом, який нібито вдарив Пашинського пляшкою по голові та збив з ніг. Лежачи на землі, депутат вистрілив у ногу своєму нападникові.

За версією Хімікуса, Пашинський з самого початку конфлікту дістав пістолет, погрожував ним, і саме за це отримав пляшкою по голові. Також потерпілий стверджує, що Пашинський у повітря для попередження не стріляв, а відразу цілився на поразку.

Труба на брифінгу заявив, що цей інцидент розслідували всього один місяць - до лютого 2017 року. "Розслідування проводили слідчі Васильківського відділу поліції і прокуратура Київської області. Основну частину доказів, на які спираються слідчі ДБР, зібрали саме в цей період", - сказав директор ДБР.

З лютого 2017-го по вересень 2019 року слідство було заморожено. "У цей час кримінальне провадження забрала Генеральна прокуратура, яка впродовж усього часу модерувала його на користь народного депутата", - сказав Труба.

Він зазначив, що Хімікуса не визнали потерпілим, його дії виділили в окреме провадження, яке кваліфікували як хуліганство, а справу стосовно Пашинського двічі закривали.

За його словами, ДБР зараз перебуває на початковому етапі. При цьому Труба додав, що слідчі можуть незабаром перекваліфікувати справу в бік посилювання статті. "Ми не відкидаємо, що буде змінено кваліфікацію. Слідчі ДБР під час розслідування повинні встановити або спростувати, чи тримав народний депутат у руках зброю, виходячи з автомобіля", - сказав він.

Нагадаємо, зараз Пашинський перебуває під вартою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram