ГоловнаПолітика

Луценко пояснив зустріч Джуліані бажанням знайти "гроші Януковича" в США

"Це було єдиним шляхом спробувати домогтися загального слідства".

Луценко пояснив зустріч Джуліані бажанням знайти "гроші Януковича" в США
Фото: antikor.com.ua

Колишній генеральний прокурор Юрій Луценко стверджує, що контактував з адвокатом Трампа Руді Джуліані, щоб з його допомогою знайти і конфіскувати гроші "Сім'ї", вкладені нею у державний борг України.

Про це він сказав в інтерв'ю "Радио НВ".

"Чому я погодився - це було, на мою думку, єдиним шляхом спробувати домогтися загального слідства над грошима організованого злочинного угрупування Януковича, величезна частина з яких, за нашими даними, перебуває в США. Ми конфіскували півтора мільярда доларів коштів злочинної організації Януковича, які були розміщені в українських облігаціях внутрішньої державної позики. А ось облігації зовнішньої позики, які Україна часів Януковича розмістила ще на сім мільярдів, досі перебувають як наш зовнішній борг відносно одного з хедж-фондів США. Слідство України має достатньо даних, щоб пов'язати фірми і перші, і другі - це фактично одна організація, яка, ймовірно, і є організацією клептократів Януковича", - заявив Луценко.

Назву цих фондів він не назвав. Найбільшим покупцем зовнішніх держоблігацій України за часів Януковича був фонд Franklin Templeton, який інвестував через свої фонди $7 млрд в боргові папери країни.

"Прокуратура ще до мене (і під час мого керівництва) офіційно зверталася в Сполучені Штати Америки, але жодного разу не отримала відповіді з цього питання. Тобто мене цікавило дізнатися у Джуліані, в які двері ще можна стукати, щоб спільно спробувати конфіскувати ще і ці брудні гроші. Тим паче, що ми платимо майже мільярд відсотків за користування цими фондами. Погодьтеся, що для нас це ціна супер", - сказав Луценко.

Водночас він стверджує, що зустріч ініціювала сторона Джуліані, а відбулася вона на початку 2018 року.

"Ми розмовляли три дні, десь по дві-три години щодня. Одного із днів він запитував, що я можу розповісти про ймовірне втручання українських діячів в американські вибори 2016 року. Наступного дня йшлося про компанію Burisma. Нагадаю, що компанія Burisma була власністю колишнього міністра уряду Януковича, який, ймовірно, змушував підлеглих видавати ліцензії у непередбачений законом спосіб для власної фірми", - розповів Луценко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram