ГоловнаПолітика

Після реформи у СБУ введуть систему спецзвань, - Ярослав Антоняк

Вони співвідноситимуться з військовими званнями.

Після реформи у СБУ введуть систему спецзвань, - Ярослав Антоняк

Після реформи СБУ очікує демілітаризація, скорочення штату, нова система оплати праці, аутсорсинг і дієвий цивільний контроль. Водночас буде введена система спеціальних звань, як це практикується в інших українських правоохоронних органах, і яка співвідноситиметься з військовими званнями. Про це у п'ятницю 4 жовтня в ефірі радіо "Голос столиці" повідомив експерт з питань державної безпеки Ярослав Антоняк.

"Наприклад, військове звання "майор" в системі спеціальних звань СБУ відповідатиме званню "майор державної безпеки". Окрім того, Службу безпеки України очікує скорочення загальної чисельності до 15 тисяч співробітників, з можливим її збільшенням на 5 тисяч осіб в особливий період. Скорочення чисельності відбудеться, в першу чергу, за рахунок переведення ряду внутрішніх функцій окремих підрозділів СБУ на аутсорсинг. Зокрема, це стосуватиметься медичного забезпечення, будівництва тощо. Також має бути заплановане поступове скорочення загальної чисельності СБУ в кількості від 1 до 1,5 тисячі осіб протягом наступних 7 років", - розповів він.

Як зазначив експерт,  для співробітників СБУ буде встановлено нова система оплати праці. Їх заробітна плата вперше буде прив’язана до прожиткового мінімуму. Також в межах посад буде встановлено тарифні сітки, що дасть можливість збільшувати заробітню плату без переведення співробітника на вищу посаду. В переліку посад СБУ збільшиться кількість тих, які зможуть займати державні службовці без необхідності присвоєння їм спеціальних звань.

"Важливим також є те, що після прийняття нового закону, національна спецслужба може стати реципієнтом міжнародної фінансової допомоги, яку можна буде використовувати для її реформування, модернізації та переоснащення. Адже сьогодні стаття 18 Закону Украины "Про Службу безпеки України" вказує на те, що фінансування, матеріально-технічне та соціально-побутове забезпечення Служби безпеки України здійснюється виключно за рахунок коштів державного бюджету України», - підкреслив Антоняк.

Також експерт наголосив на необхідності посилення національної спецслужби та наділення її якомога ширшими повноваженнями в сфері забезпечення державної безпеки з одночасним посиленням системи цивільного демократичного контролю. Він згадав про важливу роль в цьому процесі відповідного комітету Верховної Ради України, а також висловив переконання в необхідності законодавчого закріплення створення при СБУ Громадської ради або Ради громадського контролю, за аналогією з нормативними актами, що регулюють діяльність НАБУ та ДБР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram