ГоловнаПолітика

Заарештованого в Україні за шпигунство білоруса звільнили з-під варти за день до зустрічі Зеленського з Лукашенком

Можливо, Юрія Політику обміняють на українського журналіста Павла Шаройка.

Заарештованого в Україні за шпигунство білоруса звільнили з-під варти за день до зустрічі Зеленського з Лукашенком
Подозреваемый Украиной в шпионаже белорус Юрий Политика
Фото: БалаПАН

Новозаводський районний суд Чернігова звільнив з-під варти громадянина Білорусі Юрія Політику, якого звинувачують в Україні в шпигунстві.

Адвокат білоруса Тарас Гаралюк повідомив, що відповідне рішення схвалене 3 жовтня за результатами розгляду його клопотання, передає Радіо Свобода.

Відзначається, що в серпні суд вже ухвалив рішення про можливість звільнення Юрія Політики під певні обмеження за умови сплати застави в розмірі 576,3 тисяч гривень (приблизно 23 тисячі доларів).

"Заставу ніхто не виплачував. Суд змінив запобіжний попередній захід щодо Політики. Я подавав відповідне клопотання. Він звільнений під особисте зобов'язання", - повідомив Тарас Гаралюк.

За його словами, судовий процес з розгляду його справи буде тривати, і Юрій Політика повинен з'являтися на засіданні за викликом суду і не впливати на свідків.

На питання, в якій країні громадянин Білорусі повинен бути, Тарас Гаралюк відповів: "Він може жити, де хоче, з правом виїзду, куди хоче".

Громадянин Білорусі Юрій Політика був затриманий в червні 2017 року на українському прикордонному переході "Нові Яриловичі", що на кордоні з Білоруссю. Під час затримання в його телефоні знайшли зашифрований файл з картою розміщення військових підрозділів в зоні антитерористичної операції на Донбасі і планом наступальної операції "Шторм".

Пів року до затримання спецслужби України стежили за всіма контактами і переміщеннями Юрія Політики в Чернігові. Суд почав розглядати його справу по суті тільки в квітні.

Український журналіст Павло Шаройко був затриманий в Мінську через кілька місяців після затримання Юрія Політики в Україні, 25 жовтня 2017 року. Його звинуватили в створенні в Білорусі шпигунської мережі з числа громадян країни, "які за грошову винагороду виконували його завдання зі збирання відомостей розвідбатальйону характеру у військово-політичній сфері".

23 травня 2018 року Верховний суд Білорусі засудив Павла Шаройка до 8 років позбавлення волі. Зараз він відбуває покарання в Бобруйській колонії № 2, а Комісія помилування при президенті Білорусі вивчає його документи про помилування.

Весь цей час правоохоронні органи Білорусі і України не виключали можливого обміну Юрія Політики і Павла Шаройка. У серпні 2018 року група білоруських прокурорів приїжджала до Києва на зустріч з колегами, щоб обговорити це питання. Але сторони не змогли домовитися, оскільки Білорусь наполягає на тому, що Юрій Політика не має і ніколи не мав ніякого стосунку до діяльності спецслужб.

На зустрічі з українськими журналістами 26 вересня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що найближчим часом готовий розглянути помилування засудженого в Білорусі за шпигунство українця Павла Шаройка, а також білоруса Юрія Політики, обвинуваченого в шпигунстві в Україні. Домовленості про це, стверджує він, були з попереднім президентом України Петром Порошенком, але свої обов'язки не виконала українська сторона.

Чи буде обмін, або якийсь інший механізм вирішення "шпигунського" питання, Лукашенко не уточнив.

Завтра в Житомирі відбудеться перша зустріч Олександра Лукашенка з Володимиром Зеленським.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram