ГоловнаПолітика

Рада направила ветований Зеленським закон про держпідтримку "Пласту" на доопрацювання

З нього приберуть положення про бюджетне фінансування.

Рада направила ветований Зеленським закон про держпідтримку "Пласту" на доопрацювання
Фото: пресс-служба президента

Верховна Рада направила на доопрацювання у комітет закон про державне фінансування "Пласту", який ухвалили 30 травня 2019 року, але Президент Володимир Зеленський ветував його 4 вересня.

За це проголосували 313 народних депутатів.

Зеленський вказав, що вибір однієї скаутської громадської організації як національної фактично створює переваги і привілеї для її функціонування і отримання нею державної підтримки, а також ставить під загрозу діяльність інших скаутських організацій, що є обмеженням права громадян на свободу об'єднання у такі громадські організації.

Окрім того, положення закону про механізми підтримки "Пласту", на думку Зеленського, не узгоджуються з ч.2 ст.95 Конституції України, тому що будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, їх розмір і цільове призначення повинні визначатися виключно законом про державний бюджет.

Нагадаємо, що останні три роки Кабінет Міністрів виділяв гроші з бюджету на фінансування "Пласту". Ухвалення законопроєкту мало законодавчо врегулювати практики підтримки "Пласту" з місцевих бюджетів, а також мало сприяти формуванню потужного і ціннісно-орієнтованого покоління активних громадян.

"Пласт" - це національна скаутська молодіжна організація. В Україні пластуни також поширюють Вифлеємський вогонь в держустанови, лікарні, дитячі будинки, передають діаспорі у різних країнах, а також українським військовим на передову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram