ГоловнаПолітика

Сенцов розкритикував ПАРЄ за повернення делегації РФ

Сенцов висловив сподівання, що Рада Європи сприятиме звільненню утримуваних РФ українських політв'язнів.

Сенцов розкритикував ПАРЄ за повернення делегації РФ
Фото: ukrinform

Український режисер, звільнений політв'язень Олег Сенцов розкритикував Парламентську асамблею Ради Європи за повернення російської делегації, тоді як у російських в'язницях утримують українських політв'язнів.

Про це Сенцов заявив під час дискусії в ПАРЄ про виклики з боку авторитарних режимів міжнародних механізмів щодо захисту прав людини, передає "Укрінформ".

"Більшість українців і я особисто не вітаємо цей крок (повернення делегації РФ у ПАРЄ), тому що умови для цього, включаючи виконання відповідних резолюцій та рекомендацій, російською стороною не виконано. Нині росіяни вважають це перемогою - що повернулися сюди, нічого не зробивши, і продовжують роботу, ніби нічого не сталося. Я сподіваюся, що це не так. Ми нічого не забули. Подивимося, що буде далі", - підкреслив Сенцов.

Він також нагадав, що зараз у РФ утримують не менш ніж 86 громадян України, а Крим і Донбас продовжують бути окупованими.

"Агресія проти моєї країни триває. Крим і Донбас залишаються окупованими. Щонайменше 86 українців, переважно кримських татар, утримують у Росії. Крім цього, щонайменше 227 осіб перебувають у в'язницях окупованого Донбасу, який контролює Росія", - додав звільнений політв'язень.

Сенцов висловив сподівання, що Рада Європи буде сприяти звільненню утримуваних Росією українських політичних в'язнів.

Нагадаємо, 2014 року російська делегація в ПАРЄ була позбавлена основних повноважень. Уночі 25 червня ПАРЄ прийняла резолюцію, яка повертає РФ право голосу на засіданнях. Рішення підтримали 118 делегатів, 62 проголосували проти, 10 - утрималися.

Через ці події делегація України відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ. Крім того, Україна, Грузія, Латвія, Литва та Естонія відмовилися брати участь у святкуваннях, пов'язаних з 70-ю річницею створення Парламентської асамблеї Ради Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram