ГоловнаПолітика

Генсек Ради Європи стурбована запропонованою Зеленським судовою реформою

Законопроєкт готується до другого читання.

Генсек Ради Європи стурбована запропонованою Зеленським судовою реформою
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич написала листа міністру закордонних справ України Вадиму Пристайкові. У ньому вона висловила стурбованість з приводу проєкту закону №1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління", який у вівторок, 1 жовтня, було рекомендовано до прийняття у другому читанні комітетом Верховної Ради з питань правової політики.

Законопроект, зокрема, передбачає скорочення суддів Верховного Суду до 100 осіб (зараз працює 192 судді), зміну правил відбору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з повним перезавантаженням цього органу і звуження гарантій незалежності суддів.

"У ньому пропонуються широкомасштабні зміни, які можуть мати серйозні наслідки для незалежності судової системи. Зокрема, проєкт закону впливає на статус і кваліфікаційні вимоги до суддів і на пов'язані з цим процедури", - написала генсек у листі, який оприлюднено на сайті Ради Європи.

"Найважливіше, щоб [реформування] ґрунтувалося на досягненнях реформ, впроваджених для того, щоб відповідати стандартам Ради Європи та міжнародним стандартам", - зазначила Пейчинович-Бурич.

Днями було оприлюднено повний звіт Ради Європи щодо реформування системи правосуддя в Україні 2014-2018 років, в якому експерти РЄ відзначили "позитивну тенденцію у підвищенні професіоналізму, ефективності та якості правосуддя".

Генеральний секретар Ради Європи привернула увагу до рішення Комітету міністрів РЄ, оприлюдненого за результатами розгляду питання про виконання Україною рішення Європейського суду з прав людини у справі "Олександр Волков проти України".

Комітет міністрів Ради Європи наголосив, що "запропоновані законодавчі зміни повинні узгоджуватися з Конвенцією [про захист прав людини і основних свобод] і практикою суду [з прав людини], з принципами незалежності судової влади і з відповідними рекомендаціями Ради Європи", і закликав органи української влади "повною мірою використовувати практичний досвід і знання експертів Ради Європи у цьому питанні".

"Настійно підтримую цей заклик і пропоную підтримку Ради Європи у цьому питанні", - зазначила Пейчинович-Бурич.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram