ГоловнаПолітика

Клімкін про "формулу Штайнмаєра": Питань стало більше, ніж було

"Суспільство вимагатиме таких відповідей, які не вирішують проблему окупації Донбасу за рахунок України".

Клімкін про "формулу Штайнмаєра": Питань стало більше, ніж було
Фото: Макс Левин

Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін прокоментував підписання Україною "формули Штайнмаєра".

За його словами, документ, тексту якого "ми не бачили", не тільки є виконанням російської умови про проведення нормандської зустрічі, а й ставить під загрозу проведення виборів на Донбасі за українськими законами.

"На формулу Штайнмаєра погодилися. Очікувано. Тобто російську умову про проведення нормандської зустрічі виконали. Теж очікувано. Текст ми не бачили, але схоже, що вибори повинні бути загалом вільними і чесними. Тобто Росія їх зробить не вільними і не чесними. І взагалі не виборами", - написав Клімкін на своїй сторінці в фейсбуці.

Клімкін нагадав, що умови вільних і чесних виборів - це не тільки відсутність російських військ і техніки в окупованому Донбасі, а й повне роззброєння і забезпечення безпеки, повний контроль України та/або міжнародним співтовариством безпеки на всій території окупованого Донбасу і на всій ділянці українсько- російського кордону. Також повна участь всіх українських ЗМІ і політичних партій, участь у виборах тимчасово переміщених осіб.

"Це організація виборів нашою ЦВК, можливо, спільно з міжнародною адміністрацією. Це функціонування українських судів і ще багато всього. Відповіді на всі ці питання повинні бути чіткими й однозначними. Інакше легітимність цих виборів ніколи не буде визнана", - додав ексглава МЗС.

Ексглава МЗС підкреслив, що "формула Штайнмаєра" не має ніякого сенсу без того, "щоб вона була вмонтована в план дій, тобто дорожню карту".

"…питань стало більше, ніж було. Суспільство буде вимагати на них відповідей. Таких, які не вирішують проблему окупації Донбасу за рахунок України", - підсумував Клімкін, додавши, що для України це "питання нашого існування як єдиної і соборної держави".

Нагадаємо, 1 жовтня українська делегація Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі узгодила "формулу Штайнмаєра" в Мінську.

Президент Володимир Зеленський пояснив положення "формули Штайнмаєра" і пообіцяв, що Україна ніколи не погодиться проводити вибори, якщо на Донбасі будуть перебувати "будь-які війська".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram