ГоловнаПолітика

Богдан отримав нагороду від Азарова в розпал Євромайдану, - "Схеми"

Нинішній глава ОП літав разом з Азаровим на переговори в Росію за день до зупинки євроінтеграції в 2013 році.

Богдан отримав нагороду від Азарова в розпал Євромайдану, - "Схеми"
Фото: kmu.gov.ua

Андрій Богдан, який зараз очолює Офіс президента Володимира Зеленського, працював в уряді Миколи Азарова як уповноважений Кабміну з питань корупції, а також був радником прем'єр-міністра Азарова.

Богдан залишався працювати в уряді протягом усієї Революції гідності і був звільнений тільки 5 березня 2014 року вже за нового прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми".

Журналісти дізналися, що Андрій Богдан був у складі урядової делегації на чолі з Миколою Азаровим, яка літала на переговори в Санкт-Петербург 19-20 листопада 2013 року. Вже наступного дня після повернення делегації з РФ український уряд різко змінив геополітичний курс у бік Росії, зупинивши підготовку до підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Крім Андрія Богдана, який на той час обіймав посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики та радника Миколи Азарова, в делегацію на чолі з прем'єр-міністром також входив віцепрем'єр Юрій Бойко, посол України в РФ Володимир Єльченко, ще кілька міністрів і їхніх заступників.

Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом мала бути підписана у Вільнюсі 29 листопада 2013 року. Тодішній президент України Віктор Янукович полетів до Литви, але так і не підписав цю угоду, незважаючи на те, що на Майдані Незалежності в Києві вже почалися протести проти зміни геополітичного курсу України, йдеться в розслідуванні.

"Про те, якою була позиція Богдана щодо зміни геополітичного курсу в бік Росії, від нього самого дізнатися не вдалося. Він систематично відмовляється відповідати на запитання журналістів-розслідувачів", - зазначають "Схеми".

Водночас журналісти встановили, що вже в розпал Майдану Микола Азаров нагородив Андрія Богдана найвищою нагородою Кабінету Міністрів України - почесною грамотою КМУ. Відповідне клопотання датоване 23 грудня 2013 року з формулюванням "за проведення превентивних антикорупційних заходів, створення умов нетерпимості та формування негативного ставлення до корупції", зокрема за "підготовку довідкових матеріалів для прем'єр-міністра України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram