ГоловнаПолітика

Рябошапка заявив про запуск реформи органів прокуратури

Усіх прокурорів і слідчих органів прокуратури очікує атестація.

Рябошапка заявив про запуск реформи органів прокуратури
Фото: Макс Левин

25 вересня набув чинності закон про реформу органів прокуратури. Всі прокурори і слідчі органів прокуратури, які хочуть працювати за новими правилами, повинні пройти атестацію. Заплановано, що першими пройдуть атестацію прокурори Генеральної прокуратури України.

Про це повідомляє пресслужба Генпрокуратури.

"Мета реформи - нові стандарти роботи прокурорів, які відповідають очікуванням суспільства, бізнесу та інвесторів. Спочатку відбудеться атестація, і всі діючі прокурори, які пройдуть оцінки за критеріями професіоналізму і чесноти, продовжать працювати в нових органах прокуратури. Процес атестації має бути завершено до 1 вересня 2020 року, і атестовані прокурори працюватимуть на основі індивідуального оцінювання якості роботи", - зазначив генпрокурор Руслан Рябошапка.

Атестація діючих прокурорів відбудеться на підставі "Положення про проходження прокурорами атестації", "Положення про кадрові комісії Офісу генерального прокурора, обласних прокуратур", які вже найближчим часом будуть опубліковані на сайті Генеральної прокуратури України.

"На основі зазначених наказів з 27 вересня по 10 жовтня цього року працівники Генеральної прокуратури України будуть подавати заяви про переведення в нові органи і про намір пройти атестацію. Передбачається, що атестація буде складатися з трьох етапів і до кожного наступного етапу кадрові комісії допускатимуть тих прокурорів, які успішно пройшли попередній етап", - йдеться в повідомленні.

Перший етап - це іспит у формі анонімного тестування з використанням комп'ютерної техніки з метою виявлення знань і умінь у застосуванні закону, відповідність здійснення повноваженьпрокурора.

Другий етап буде спрямований на оцінку загальних здібностей і навичок на основі анонімного комп'ютерного тестування.

На третьому етапі прокурори пройдуть співбесіду з метою виявлення відповідності прокурора вимогам професійної компетентності, професійної етики і чесноти. Для оцінки рівня володіння практичними вміннями та навичками прокурори також виконають письмове практичне завдання.

До складу кадрових комісій будуть включатися особи, делеговані міжнародними організаціями.

"Переконаний, що професійні і добропорядні прокурори - а їх чимало - приєднаються до роботи оновленої прокуратури", - прокоментував Рябошапка.

Як повідомлялося, 23 вересня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №1032 про реформу органів прокуратури, який передбачає створення Офісу генпрокурора замість Генеральної прокуратури України.

Тепер, після після проведення атестації прокурорів, структура буде виглядати так: Офіс генпрокурора, обласні прокуратури, окружні прокуратури.

Також передбачається надання генпрокурору права ліквідовувати і реорганізовувати окружні та обласні прокуратури, а також ліквідація військової прокуратури.

Максимальна кількість співробітників прокуратури скорочується з 15 тис. до 10 тис. Генпрокурору надаються повноваження затверджувати стратегію розвитку прокуратури, систему оцінки якості роботи прокурорів, порядок вимірювання і регулювання навантаження на прокурорів, розгляду звернень.

Генпрокурором може бути особа з вищою юридичною освітою. Також будуть надані можливості для всіх кандидатів з вищою юридичною освітою і стажем роботи в сфері права брати участь у відборі на заміщення посад в органах прокуратури.

Також до 1 вересня 2021 року пропонується призупинити повноваження Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Закон набуває чинності наступного дня після опублікування, крім низки положень, які набудуть чинності після початку роботи Офісу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram