ГоловнаПолітика

Новий президент України стоїть перед вирішальним вибором, - The Financial Times

"Зеленський повинен вирішити, хоче він бути "слугою народу" чи слугою олігархів".

Новий президент України стоїть перед вирішальним вибором, - The Financial Times
Фото: from-ua.com

Напередодні зустрічі Володимира Зеленського з президентом США Дональдом Трампом видання Financial Times повідомило американських читачів, що відбувається в Україні, і закликало президента нашої країни відмовитися від зв'язків з олігархами.

Про це пише видання The Financial Times.

"Уже кілька місяців справи в Україні йдуть добре. У травні новий молодий президент Володимир Зеленський здобув переконливу перемогу, пообіцявши радикальні зміни. Через декілька тижнів на парламентських виборах його поспішно сформована партія отримала абсолютну більшість, що сталося вперше з моменту набуття Україною незалежності в 1991 році. Енергійний прем'єр-міністр приступив до масштабних реформ. Однак в останні два тижні почали відбуватися і тривожні події. Ігор Коломойський, мільярдер-олігарх, якого підозрюють у тому, що він допоміг Зеленському зайняти президентський пост, але який майже два останні роки жив за кордоном, зробив гучну заяву. Після цього прем'єр-міністр заявив, що Київ готовий шукати компромісне вирішення питання про «ПриватБанк», співвласником якого Коломойський був до 2016 року, коли банк було націоналізовано з передбачуваною дірою в капіталі в розмірі $5,5 млрд", - ідеться в статті.

Відзначено, що Київ намагається повернути гроші, подавши проти олігарха позов до суду. Коломойський натомість стверджує, що справу було порушено необґрунтовано попереднім урядом, щоб заволодіти його цінним активом.

"Угода з приводу повернення банку колишнім власникам або відмови від претензій до Коломойського не тільки поставить під загрозу майбутнє фінансування з боку МВФ та інших західних партнерів, які наполягали на націоналізації «ПриватБанку» для захисту фінансової стабільності, вона може звести нанівець інші позитивні кроки уряду", - наголошено в статті.

"Західні прихильники, що хочуть побачити, як Україна остаточно покінчить зі своєю клептократичною моделлю правління, багато в чому дали Зеленському кредит довіри, хоча телевізійний комік набув популярності в передачах і телесеріалі на телеканалі Коломойського. Вони випустили з уваги те, що президент призначив керівником свого Офісу Андрія Богдана - адвоката Коломойського. Інвестори вітали кроки призначеного президентом 35-річного прем'єра Олексія Гончарука, коли той рішуче почав реалізацію програми з легалізації продажу сільськогосподарських земель, приватизації держпідприємств, лібералізації ринку праці, протидії рейдерству та посилення захисту власності. Однак 10 вересня було опубліковано фото усміхненого Коломойського, який сидів поруч із Зеленським і Богданом у кабінеті президента. Мільярдер привернув увагу, зробивши гучну заяву на форумі в Києві, організованому олігархом-конкурентом. Потім прем'єр-міністр в інтерв'ю виданню випадково обмовився, що Зеленський хоче «знайти спільні рішення» щодо «ПриватБанку», хоча пізніше заявив, що його неправильно зрозуміли", - пише The Financial Times.

"Потім почали відбуватися й інші тривожні події. Поліція провела обшуки в офісі «ПриватБанку» і в будинку Валерії Гонтаревої, ексголови НБУ, яка в останні роки керувала «зачисткою» банківського сектору України, в тому числі націоналізацією банку Коломойського. Минулого вівторка в результаті очевидного підпалу згорів заміський дім Гонтаревої під Києвом. Коломойський категорично заперечує свою причетність до цих інцидентів. Хто б не стояв за цими подіями, вони символізують повернення до сумнівних методів і похмурих часів в Україні 20-річної давності - повної протилежності тому образу, який країна хоче створити... І особливо тепер, коли Зеленський втягнутий у міжнародний скандал з приводу повідомлень про те, що президент США просив його розслідувати звинувачення на адресу сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена, йому ще не вистачало великого скандалу всередині країни", - підкреслюється в статті.

"Будь-яке врегулювання справи «ПриватБанку» передбачає максимальне стягнення активів з його колишніх власників і має бути погоджено з МВФ. Окрім того, перед президентом стоїть вирішальний вибір. Багато українців вважають, що його попередник, мільярдер Петро Порошенко, перебуваючи на президентській посаді, так і не зміг перестати бути олігархом і стати справжнім державним діячем-реформістом. Зеленський повинен вирішити, хоче він бути «слугою народу» (так називається телесеріал, в якому він знімався, і його партія) чи слугою олігархів", - відзначає FT.

Нагадаємо, президент Зеленський напередодні прибув з робочим візитом у США для участі в 74-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram