ГоловнаПолітика

Італійський адвокат Віталія Марківа закликав українську владу і ЗМІ розповідати правду про процес

"Досі ніхто не звернувся, щоб зробити переклад мого заключного виступу на суді".

Італійський адвокат Віталія Марківа закликав українську владу і ЗМІ розповідати правду про процес

Італійський адвокат ув'язненого в Італії нацгвардійця Віталія Марківа закликав українську владу і медіа розгорнути серйозну інформаційну кампанію і поширювати правду про процес як в Україні, так і за кордоном.

Про це Раффаеле Делла Валле заявив в інтерв'ю Радіо Свобода.

На думку адвоката, українська влада повинна пояснювати журналістам, що солдат Марків не винен, адже немає доказів його причетності до трагічного інциденту біля Слов'янська Донецької області 24 травня 2014 року, коли в результаті перехресного вогню загинули фотограф Андреа Роккеллі і його перекладач, російський дисидент Андрій Миронов. Інформувати громадськість слід на підставі не телефонних розмов, а матеріалів процесу, зазначає юрист.

"Досі до мене ніхто не звернувся, щоб зробити переклад мого заключного виступу на суді", - сказав Делла Валле.

Він переконаний, що "влада України повинна наполягати, що Марків - військовий в'язень, оскільки інцидент стався в умовах війни". Щоб привернути увагу до справи, парламент України повинен також заявити про свій протест на несправедливий вирок, радить адвокат. В іншому разі наслідки для Києва можуть бути невтішними, вважає Делла Валле, "бо у світі буде панувати меседж суддів Павії, а саме: в Україні "воює армія злочинців" під командуванням криміналу, а Росія там "звільняє" територію від злочинців".

Мотивувальну частину вироку Віталію Марківу повинні оприлюднити вже через два з половиною тижні, хоча суд присяжних міста Павії може попросити відстрочку і подати текст пізніше. Маючи мотивацію, адвокати українця почнуть готувати оскарження рішення Павійського суду.

Апеляційний суд Мілана, де адвокати збираються оскаржити вирок, може підтвердити вирок, зменшити термін перебування у в'язниці, виправдати засудженого або дати розпорядження про проведення розслідування на місці події в Україні, чого безуспішно домагався захист протягом процесу в Павії.

Раффаеле Делла Валле впевнений, що судді в Мілані повинні виправдати Віталія Марківа через відсутність мінімальних доказів його причетності до смерті іноземців на Донбасі.

Нагадаємо, 12 липня суд міста Павія (Італія) засудив українського військового Національної гвардії Марківа, обвинуваченого в причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі на Донбасі, до 24 років позбавлення волі. Жорстокість вироку здивувала навіть прокурора, який просив 17 років ув'язнення.

Повідомляли, що Україна оскаржить вирок і буде домагатися виправдання українця. Президент Володимир Зеленський доручив керівництву МЗС і ГПУ терміново зайнятися поверненням Марківа в Україну.

24 липня президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою Ради міністрів Італії Джузеппе Конте. Пресслужба голови Української держави інформувала, що Зеленський поговорив із прем'єром Італії про українського нацгвардійця Марківа.

Згідно з повідомленням, Зеленський запропонував правову допомогу України в проведенні спільної експертизи обставин смерті Андреа Роккеллі, а також висловив занепокоєння невиправдано жорстким рішенням суду і підкреслив важливість неупередженого розгляду цієї справи італійським Апеляційним судом.

Однак в італійському комюніке за результатами розмови Конте із Зеленським не виявилося ні слова про Марківа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram