ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про реформу прокуратури

Законопроєкт передбачає створення Офісу генпрокурора замість ГПУ.

Зеленський підписав закон про реформу прокуратури
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №1032 про реформу органів прокуратури, який передбачає створення Офісу генпрокурора замість Генеральної прокуратури України.

Про це свідчать дані на сторінці законопроєкту на сайті Ради.

Тепер, після після проведення атестації прокурорів, структура буде виглядати так: Офіс генпрокурора, обласні прокуратури, окружні прокуратури.

Також передбачається ліквідація військової прокуратури і надання генпрокурору права ліквідовувати і реорганізовувати окружні й обласні прокуратури.

Максимальна кількість співробітників прокуратури скорочується з 15 тис. до 10 тис. Генпрокурору надаються повноваження затверджувати стратегію розвитку прокуратури, систему оцінки якості роботи прокурорів, порядок вимірювання і регулювання навантаження на прокурорів, розгляду звернень.

Генпрокурором може бути особа з вищою юридичною освітою. Також будуть надані можливості для всіх кандидатів з вищою юридичною освітою і стажем роботи у сфері права брати участь у відборі на заміщення посад в органах прокуратури.

Також до 1 вересня 2021 року пропонується призупинити повноваження Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Закон набуває чинності наступного дня після опублікування, крім низки положень, які набудуть чинності після початку роботи Офісу.

Нагадаємо, 19 вересня Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроєкт №1032 про реформу органів прокуратури. Його підтримали 259 депутатів. Порівняно з першим читанням у законопроєкт внесли 101 поправку, ще 96 відхилили. У "Слузі народу" повідомили, що відхилені правки в основному пропонували залишити чинну редакцію окремих норм закону про прокуратуру.

У понеділок закон підписав спікер Ради Дмитро Разумков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram