ГоловнаПолітика

Влада розправляється з ВККС для збереження тиску на суди, - Порошенко

Усі скандальні судові рішення виходять з нереформованих судів першої інстанції.

Влада розправляється з ВККС для збереження тиску на суди, - Порошенко
Петр Порошенко
Фото: eurosolidarity.org

Реформа судів першої інстанції була зірвана через саботаж ізсередини. Згідно із законом, Вища кваліфікаційна комісія суддів має стежити за процесом очищення судової гілки влади і відстороняти від судочинства всіх, хто ігнорує вимоги реформи. Коли Комісія спробувала це зробити, нинішня влада почала розправу над нинішнім складом ВККС для збереження ручних судів, що забезпечують потрібні рішення з резонансних питань.

Про це заявив п'ятий президент України Петро Порошенко, передає пресслужба партії "Європейська солідарність".

"Суди першої інстанції, включаючи Солом'янський, Печерський, Окружний адміністративний, - вони взагалі не реформовані. Вони уникали реформ, оскільки вони відмовлялися ходити на тестування, відмовлялися відвідувати реформу. Є закон, і Вища кваліфікаційна комісія суддів повинна їх усунути від судочинства. Що вона і спробувала зробити. І сьогодні, зараз, з цією Вищою кваліфікаційною комісією суддів ця влада розправляється", - наголосив Порошенко. 

Лідер "Європейської солідарності" зазначив, що всі скандальні судові рішення виходять якраз із нереформованих судів першої інстанції. Для правоохоронців достатньо просто встановити вигодонабувача таких рішень, зокрема у резонансній справі про ПриватБанк, однак вони не поспішають з розслідуванням випадків корупційного тиску на суддів.

"Скарга щодо ПриватБанку була подана суддями сумнозвісного Окружного київського адміністративного суду. На пресконференції, яку провели директор НАБУ пан Ситник і прокурор Генеральної прокуратури пан Горбатюк, вони зазначили, що тиск на суддів було неодноразово зафіксовано, зокрема й керівниками Офісу президента, не виключаю, що й паном Портновим, про вплив на рішення. Зокрема й по ПриватБанку, де вони є зацікавленими особами. Цей прямий факт корупції чомусь не розслідується правоохоронними органами", - зазначив Порошенко.

П'ятий президент зазначив, що ініційована ним реформа довела свою ефективність у тих судах, де дотримувалися закладеної законодавством стратегії. Якби судді першої інстанції так само сумлінно дотримувалися вимог реформи, то їхні рішення викликали б набагато менше претензій серед українців.

"Судова реформа дала змогу сформувати два суди. Це Верховний Суд, до якого немає зараз претензій. І Вищий антикорупційний суд, який має дві інстанції, і до якого також немає претензій", - зазначив Порошенко.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram