ГоловнаПолітика

Україні вдалося повернути понад 3 тисячі полонених, - Порошенко

Експрезидент прокоментував повернення українських політв'язнів.

Україні вдалося повернути понад 3 тисячі полонених, - Порошенко
Фото: Михаил Палинчак

Кремль тримав українців як політичних бранців для тиску на міжнародну спільноту, щоб купити собі зняття санкцій або використовувати їх для політичного впливу всередині України. Про це заявив лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко під час інтерв'ю в ефірі програми «Рандеву».

«Перше обговорення прізвища Сенцова було через два тижні після його незаконного арешту. П'ять років Путін категорично відмовлявся це обговорювати, незважаючи на величезний тиск. Потім додався Сущенко, потім додався Балух, потім додалися інші. Не було розмови, щоб б ми не говорили (про політв'язнів - ред.). Путін розглядав заручників як розмінну монету. І тим він купував можливе скасування санкцій. Або намагався підтримати когось, наприклад, Медведчука. Або, навпаки, вдарити по комусь, наприклад, по Порошенку», - наголосив п'ятий президент України Петро Порошенко.

При цьому він вважає, що через рішення Морського трибуналу в Гамбурзі подальше утримання українських моряків ставало ризикованим для Росії, тому Путін пішов на широкий обмін, "намагаючись відбілити свою міжнародну репутацію".

«Якби не було виконано це рішення суду, точніше Трибуналу в Гамбурзі, яке було розпочато позовом відразу ж після подій у листопаді, після акту агресії в Керченській протоці, російські кораблі могли б заарештовувати в будь-якій частині світу. І рішення арбітражу, де повністю визнано, що Україна діяла в суворій відповідності з міжнародним правом, Україна надала достатні неспростовні докази, і Росія була зобов'язана якнайшвидше, негайно, відпустити наших моряків без будь-яких попередніх обговорень і умов. Путін точно віддавав собі звіт про цю небезпеку, яка створили додаткову мотивацію для того, щоб вирішити це питання саме зараз», - зазначив Петро Порошенко.

Він нагадав, що за час його президентської каденції вдалося повернути понад три тисячі полонених - героїв не менших, ніж ті, кого вдалося витягнути зараз. При цьому абсолютно неприпустимо, щоб звільнені українські моряки після повернення додому давали свідчення слідчим органам країни-агресора.

«Зараз, принаймні за заявами слідчого комітету Росії, вони збираються продовжувати допитувати наших моряків. Вони у них, виявляється, ще є підозрюваними. Але наші моряки повинні бути випущені без будь-яких умов, тому що це прецедент для виконання рішень міжнародного суду. Є результат - виграла Україна, ми б'ємося за своїх і я всіх з цим вітаю», - наголосив Петро Порошенко.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram