ГоловнаПолітика

Єрмак: "формула Штайнмаєра" ляже в основу законопроєкту

"Процес імплементації формули має кілька етапів, це не разове рішення".

Єрмак: "формула Штайнмаєра" ляже в основу законопроєкту
Андрей Ермак
Фото: Макс Требухов

Так звана "формула Штайнмаєра", яка регулює порядок виборів на Донбасі, ляже в основу законопроєкту. Про це заявив помічник президента України Андрій Єрмак.

Єрмак повідомив, що провів зустріч в Офісі президента з активістами, щоб обговорити "формулу Штайнмаєра" і її роль у врегулюванні ситуації на Донбасі.

"Процес імплементації формули має кілька етапів, це не разове рішення. Формула - це не закон. Це база, яка ляже в основу законопроєкту, за який голосуватимуть і який буде винесено на публічне обговорення. Але це буде потім, а поки необхідно припинити вогонь. Над цим і працюємо", - написав Єрмак на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо, в 2015 році формулу запропонував міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Вона передбачала порядок, при якому Верховна Рада спочатку приймає закон про проведення виборів на території ОРДЛО, потім проводяться вибори на цій території, після чого ОБСЄ робить висновок про те, чи відповідали проведені вибори європейським стандартам.

На засіданні ТКГ 18 вересня українська сторона відмовилася підписувати на папері текст формули.

Пізніше глава МЗС Вадим Пристайко заявив, що письмове погодження "формули Штайнмаєра" - умова для саміту Нормандської четвірки. Україна згодна на неї, але при виконанні низки умов.

При цьому Пристайко підкреслив, що узгоджений текст "формули Штайнмаєра" відрізняється від тієї пропозиції, яку було озвучено в 2015 році.

Нагадаємо, Україна прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО восени 2014 року, але внесла в нього зміни навесні 2015 року. Законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram