ГоловнаПолітика

Трамп вимагав від Зеленського розслідування проти сина Байдена

Президент США хоче від України компромат на головного суперника на виборах.

Трамп вимагав від Зеленського розслідування проти сина Байдена
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським 25 липня тиснув на нього з метою змусити провести розслідування проти сина Джо Байдена.

Про це пишуть американські ЗМІ, включаючи The Wall Street JournalCNN і New York Times, з посиланням на обізнані джерела.

"Він сказав йому працювати [з Руді Джуліані] щодо Байдена, і що люди в Вашингтоні хочуть знати", чи правда, що Байден зловживав своїм впливом на Україну, будучи віцепрезидентом США, розповіло одно з джерел.

У повідомленні пресслужби президента України від 25 липня говориться, що Дональд Трамп під час телефонної розмови з Зеленським "висловив переконання, що оновлена українська влада зможе ... завершити розслідування корупційних справ, які стримувала взаємодія між Україною та США".

Джо Байден вже відреагував на публікації в американських ЗМІ.

"Якщо ці повідомлення є правдою, тоді у готовності Трампа зловживати владою і принижувати нашу країну немає дна. Така поведінка особливо огидна, тому що він використовує зовнішню політику нашої країни і підриває нашу національну безпеку в політичних цілях. Це означає, що він використовував владу і ресурси Сполучених Штатів для тиску на суверенну державу, - нашого партнера, який досі перебуває під прямим нападом з боку Росії, - підштовхуючи його до порушення верховенства права в явній надії отримати політичний зиск", - йдеться в заяві Байдена.

Він також закликав офіс президента США оприлюднити стенограму телефонної розмови із Зеленським.

Президент Трамп на питання, чи обговорював він з Зеленським Байдена, в п'ятницю відповів, що це не має значення. При цьому він підкреслив, що розслідування стосовно Байдена дійсно необхідне.

"Хтось повинен розібратися з ганебною заявою Джо Байдена, в якій він говорив про мільярди доларів, які він не дає певній країні, якщо певний прокурор не буде знятий", - сказав Трамп.

Він має на увазі гучну історію про те, як Байден домігся відставки генерального прокурора України Віктора Шокіна. Півтора року тому Байден розповів, як в 2016 році під час поїздки в Україну він "пішов на пресконференцію і сказав: ми вам не даємо мільярда доларів" американських гарантій для випуску єврооблігацій, якщо Шокіна не буде звільнено, і Шокіна дійсно звільнили.

Нагадаємо, що Україна стала одним із чинників у передвиборній кампанії в США в зв'язку тим, що одним з головних конкурентів Трампа на виборах може стати Джо Байден.

Його син Хантер входив до складу директорів Burisma Holding. Власник Burisma - колишній міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський.

У 2014 році Генеральна прокуратура оголосила Злочевського підозрюваним в незаконному збагаченні. Слідство вважало, що підприємства, які контролювалися Злочевським, незаконно отримали право на користування нафтогазовими надрами. Найбільше родовищ компанії з Burisma Holdings отримали в 2003-2004 роках (коли Злочевський очолював Державний комітет природних ресурсів, який видав ліцензії на право користування надрами) і в 2010-2012 роках (коли Злочевський очолював міністерство охорони навколишнього природного середовища).

У грудні 2015 року генпрокурор Віктор Шокін передав справи Злочевського і Burisma в НАБУ і САП.

Навесні 2016 року під тиском Байдена Шокін був звільнений з посади генпрокурора.

У лютому 2018 року стало відомо, що САП закрила справу про видачу ліцензій фірмам Злочевського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram