ГоловнаПолітика

Пристайко: угорського анклаву на Закарпатті не буде

Україна не змінить мовної політики щодо угорської меншини.

Пристайко: угорського анклаву на Закарпатті не буде
Фото: Укринформ

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко дав зрозуміти, що політика України щодо мови навчання угорської меншини на Закарпатті не змінилася після зміни влади.

"100% навчання угорською мовою не буде. Ми сказали абсолютно чітко нашим угорським партнерам - це абсолютно нереально і цього не буде, щоби було створено такий конгломерат усередині України", - сказав Пристайко в інтерв'ю "Європейській правді".

"Громадянин України повинен мати право і можливість спілкуватися і з іншими [українцями], і з органами влади, і зайняти якусь позицію в цій державі. А замикати в анклав - це контрпродуктивно, і такого ніде немає", - підкреслив він.

Відносини між Україною та Угорщиною зіпсувалися в 2017 році, коли Верховна Рада прийняла закон про освіту, який, як здалося угорцям, обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 році Україна внесла поправки в закон про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, що розлютила Угорщину.

"Ми це зробили. І тут з'ясувалося, що претензії нікуди не поділися, угорці продовжують ту ж риторику, мовляв, жах, нічого не змінилося, все пропало! Ми все одно рухаємося далі, тому що розуміємо, що дітям специфічних мовних груп потрібна окрема програма", - сказав Пристайко.

За його словами, через кілька днів він планує зустрітися з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто в рамках поїздки в Нью-Йорк на засідання Генасамблеї ООН.

"Окремо ми плануємо зустріч Володимира Зеленського з Вишеградською четвіркою, де будуть усі чотири лідери, в тому числі Віктор Орбан", - розповів міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram