ГоловнаПолітика

Кремль прокоментував умови України стосовно "формули Штайнмаєра"

"Це нова позиція для всіх країн, це не сприяє швидкому просуванню".

Кремль прокоментував умови України стосовно "формули Штайнмаєра"
Дмитрий Песков
Фото: EPA/UPG

Прессекретар президента Росії Володимира Путіна заявив, що висунуті Україною умови "формули Штайнмаєра" не вкладаються в рамки раніше підтверджених домовленостей.

Про це він повідомив на брифінгу в четвер, пише "Интерфакс".

"Раніше всі погодилися з "формулою Штайнмаєра" - і будь-яких умов при цьому паралельно не висувалося. Тобто вона не була обумовлена чимось. Зараз українська сторона змінила свою позицію", - сказав Пєсков.

"Це нова позиція для всіх країн, які раніше декларували свою згоду із цією формулою, це нове явище. Безумовно, роботу треба продовжувати. Але наскільки може робота продовжуватиметься в умовах мінливої позиції - ми поки що не можемо сказати: постійно мінливої чи епізодично мінливої - але в кожнім разі це не сприяє швидкому просуванню", - сказав він.

На питання, як у Кремлі оцінюють шанси на проведення саміту "нормандської четвірки" після невдалого засідання Тристоронньої контактної групи, Пєсков відповів ухильно.

"Учорашня ситуація зайвий раз підтверджує правоту позиції, яку займає президент Путін, він сам про це говорив: про те, що зустріч заради зустрічі навряд чи може бути результативною, і для того, щоб зібратися, спочатку потрібно виконати велику підготовчу роботу. Ми бачимо, що ця підготовча робота наражається на труднощі", - сказав він.

"Тому має бути ще продовження роботи", - сказав Пєсков.

Нагадаємо, 18 вересня на зустрічі в Мінську представник України Леонід Кучма заявив, що українська сторона не має принципових заперечень щодо "формули Штайнмаєра". Однак її реалізація можлива за виконання низки умов.

Це повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань, іноземних військ і військової техніки; розведення сил і засобів уздовж всієї лінії зіткнення; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів; встановлення контролю над непідконтрольних Україні ділянках українсько-російського кордону і виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством і Мінською угодою.

Представник Росії Борис Гризлов своєю чергою заявив, що українська сторона ТКГ з урегулювання на Донбасі на засіданні в Мінську зірвала домовленості радників лідерів країн "нормандської четвірки", відмовившись закріпити "формулу Штайнмаєра" на папері.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram