ГоловнаПолітика

У Росії показали текст "формули Штайнмаєра"

Сторони не домовилися про внесення змін у Конституцію.

Російська газета "Коммерсант" опублікувала варіант імплементації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство, який нібито планували підписати на переговорах у Мінську 18 вересня.

Фото: kommersant.ru

Як стверджує газета, закон про особливий статус мав набути чинності "о 20:00 за місцевим часом у день голосування на позачергових виборах в окремих районах Донецької і Луганської областей, які призначені і проведені відповідно до Конституції України і спеціального закону України, що регулює позачергові місцеві вибори у вищезазначених районах".

Також у документі прописано, що закон про особливий статус буде діяти тимчасово, до дня опублікування місією спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ підсумкової доповіді про вибори. Коли і якщо ОБСЄ визнає вибори відповідними всім стандартам, закон набуде чинності на постійних засадах.

Те, що цей текст не підписали, пов'язаний із тим, що Росія вимагає внести "особливий статус" у Конституцію. Україна міняти її не хоче.

Нагадаємо, 18 вересня на зустрічі в Мінську представник України Леонід Кучма заявив, що українська сторона не має принципових заперечень щодо "формули Штайнмаєра". Однак її реалізація можлива в разі виконання низки умов.

Це повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань, іноземних військ і військової техніки; розведення сил і засобів уздовж всієї лінії зіткнення; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів; встановлення контролю над непідконтрольних Україні ділянках українсько-російського кордону і виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством і Мінськими угодами.

Представник Росії Борис Гризлов тим часом заявив, що українська сторона ТКГ з урегулюванню на Донбасі на засіданні в Мінську зірвала домовленості радників лідерів країн "нормандської четвірки", відмовившись закріпити "формулу Штайнмаєра" на папері.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram