ГоловнаПолітика

Київська ботоферма, заблокована "Фейсбуком", на виборах працювала на користь Гриценка і Вакарчука

Вартість послуг становила 15 гривень за коментар.

Київська ботоферма, заблокована "Фейсбуком", на виборах працювала на користь Гриценка і Вакарчука
Фото: Depositphotos/shock

Київська ботоферма "Прагматико" (вона ж "Допінг"), заблокована "Фейсбуком", на виборах працювала на користь кандидатів Анатолія Гриценка і Святослава Вакарчука.

Про це йдеться в розслідуванні "Слідство.Інфо", журналіст якої влаштувався ботом за 9 тисяч гривень на місяць.

Ферма працювала на різних політиків. Найбільше повідомлень боти написали в інтересах лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка і його команди - понад 20 тисяч. Вони залишали хвалебні відгуки про політика, а також атакували його головних опонентів. Наприклад, боти регулярно отримували вказівки критикувати, а іноді і жартувати над найближчим конкурентом Гриценка - Ігорем Смешком, лідером партії "Сила і честь".

Щоб усі коментарі були з потрібними акцентами, ботам скидали "методички" в загальний чат у месенджері Telegram. Завдання оформляли у вигляді 5-6 ключових тез і вказували майданчики, де треба залишати коментарі. Зазвичай це були або персональні сторінки політиків, або популярні сторінки з політичними новинами.

За день коментатори могли отримувати до десятка різних завдань із тезами.

Перед парламентськими виборами боти отримали нову методичку - потрібно було підтримувати Святослава Вакарчука і його партію "Голос", яку вони ще недавно критикували. За тиждень роботи в інтересах Вакарчука боти встигли написати майже 6 тисяч коментарів.

Також ботоферма працювала в інтересах мажоритарників, наприклад, Сергія Сивохи (не пройшов у Раду) і Сергія Шахова.

Жоден із політиків, в інтересах яких писали боти, не визнав, що користувався послугами ферми. Гриценко назвав питання журналістів "дилетантськими й образливими" і відмовився коментувати.

Вакарчук сказав, що навіть не знає, що таке ботоферми. Він вважає, що це могла бути провокація проти "Голосу". Однак журналісти дізналися, що до "Прагматико" має стосунок Ігор Давидюк, рідний брат політичного консультанта "Голосу" Миколи Давидюка, який балотувався в Раду в непрохідній частині списку партії.

Вартість послуг "Прагматико" на виборах у 2019 році, йдеться в розслідуванні, становила 5-7 тисяч доларів за 10 тисяч коментарів, тобто один коментар коштував близько 15 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram