ГоловнаПолітика

Голова ОБСЄ про миротворчу місію на Донбасі: Спочатку потрібно досягти миру й забезпечити розведення військ

"За всяку ціну слід уникнути легітимізації штучного внутрішнього кордону - лінії розмежування".

Голова ОБСЄ про миротворчу місію на Донбасі: Спочатку потрібно досягти миру й забезпечити розведення військ
Председатель Генеральной Ассамблеи ООН Мирослав Лайчак
Фото: un.org

Міністр закордонних справ Словаччини, що головує в ОБСЄ, Мирослав Лайчак оцінив можливість введення на окуповану нині частину українського Донбасу міжнародної миротворчої місії.

Виступаючи на 16-й щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) у Києві, Лайчак заявив, що перед можливим уведенням миротворців необхідно спочатку досягти миру і забезпечити розведення військ, передає Радіо Свобода.

При цьому він зазначив, що така місія повинна мати чіткий мандат і цілковитий доступ до всієї окупованої частини Донбасу.

"Чого необхідно уникнути за всяку ціну для цієї місії, так це легітимізації цього штучного внутрішнього кордону - лінії розмежування", - заявив Лайчак.

За його словами, "миротворча місія не має бути використана для легітимізації цих дивних збройних формувань на лінії зіткнення", як він назвав підтримувані й керовані Росією незаконні збройні сепаратистські угруповання "ДНР" і "ЛНР".

Напередодні, виступаючи на цьому форумі, президент України Володимир Зеленський заявляв, що "дуже обережно" ставиться до теми миротворців на Донбасі, щоб там не було "сценарію Абхазії чи Придністров'я, коли миротворці стануть на контактній лінії розмежування і вже нікуди не підуть". Він зазначив, зокрема, що проти можливості розмістити миротворців на лінії розмежування на Донбасі він бачить місцем розгортання миротворчої місії кордон України та Росії.

Як повідомлялося, голова ОБСЄ вважає "формулу Штайнмаєра" гарною основою для виконання Мінських угод

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram