ГоловнаПолітика

Кучма: в нинішніх умовах вибори на Донбасі неможливі

"Якщо виведуть війська, техніку, якщо з'явиться там українська влада, тоді так, вибори".

Кучма: в нинішніх умовах вибори на Донбасі неможливі
Фото: president.gov.ua

Представник України в Тристоронній контактній групі, другий президент України Леонід Кучма прокоментував заяву міністра закордонних справ Вадима Пристайка про плани провести місцеві вибори на Донбасі.

У коментарі LB.ua у кулуарах 16-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії Кучма сказав, що до виведення окупаційних військ вибори не можуть відбутися.

"У тому стані, в якому сьогодні перебуває [ситуація], на мій погляд, [вибори] неможливі. Тому що це будуть вибори не наші, а чужі. Якщо до квітня вони виведуть війська, якщо виведуть техніку, якщо з'явиться там українська влада, тоді так, вибори. А так сьогодні ви б поїхали на ту територію контролювати вибори?" - сказав Кучма.

Він додав, що "нинішня влада поки що нічого не планує" в сенсі місцевих виборів на окупованій території.

Водночас Кучма підтримав готовність президента Володимира Зеленського йти на контакт з російським лідером Володимиром Путіним, який вже призвів до обміну утримуваними особами у форматі "35 на 35". "Те, що Зеленський пішов на прямий діалог з Путіним, - честь йому і хвала", - сказав він.

Кучма вважає, що це може призвести до прогресу в мирному врегулюванні. На його думку, якщо Путін "зробив перший крок, то повинен зробити і другий".

Нагадаємо, 13 вересня міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна хоче провести наступні місцеві вибори не тільки на контрольованій території, але і на окупованому Донбасі. Пізніше Зеленський уточнив, що вибори на Донбасі відбудуться тільки після виведення військ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram