ГоловнаПолітика

Україна заявила відвід головуючому судді у справі "скіфського золота"

Він раніше працював в інтересах Російської Федерації.

Україна заявила відвід головуючому судді у справі "скіфського золота"
Золотой объект, найденный в кургане Куль-Оба, из коллекции Британского музея
Фото: British Museum

України 13 вересня заявила відвід головуючому судді Апеляційного суду Амстердама, де розглядають справу про повернення колекції "скіфського золота".

Про це йдеться на сайті Мін'юсту.

"Міністерству юстиції стало відомо про існування обставин, які можуть свідчити про упередженість головуючого судді, який розглядає справу, що викликає сумнів у його об'єктивності", - йдеться в заяві.

Виявилося, що суддя кілька років представляв інтереси російської компанії "Промнефтьстрой" - тож де-факто Російської Федерації - у справі проти "ЮКОС". Під час цієї роботи він тісно співпрацював з адвокатами, які представляють інтереси кримських музеїв у справі "скіфського золота".

6 вересня 2019 представники держави Україна запропонували судді взяти самовідвід, а коли він відмовився, подали клопотання про відвід.

Нагадаємо, що 2016 року окружний суд Амстердама ухвалив повернути Україні експонати кримських музеїв. Предметом спору була колекція з 565 експонатів, наданих Амстердамському археологічному музею Алларда Пірсона для виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі".

Виставка проходила 2014 року і завершилася після окупації Криму Російською Федерацією. Згідно з українським законодавством, музейні об'єкти є частиною музейного фонду України, і Міністерство культури України має вирішити, куди повернуться об'єкти з голландської виставки.

Кримські музеї наполягають на нерозривності колекцій і на тому, що експонати, вивезені з Криму до окупації його Росією, повинні повернутися в музеї, звідки були взяті.

У зв'язку із цим у серпні 2017 року музеї окупованого Криму подали апеляційну скаргу на рішення окружного суду Амстердама.

Рішення у справі очікують 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram