ГоловнаПолітика

Нещасні люди більше схильні до популізму, - дослідження

Ключем до задоволення електорату є щастя, а не економічне процвітання.

Нещасні люди більше схильні до популізму, - дослідження
Фото: Соня Кошкина

Під час 16-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії були представлені результати всесвітнього дослідження щастя і політичних уподобань.

Його проводила в 15 країнах світу на шести континентах на замовлення Фонду Віктора Пінчука компанія Schoen Consulting і Джордж Вард із Массачусетського технологічного інституту.

Дослідження показало, що звичайні люди хочуть, щоб їхні уряди ставили за основу політику щастя населення. Це може свідчити про різке ухиляння від поширеної думки про те, що економічне процвітання - це ключ до задоволення електорату.

Ці результати також свідчать про те, що почуття неспроможності обраних лідерів зосередитися на щасті є загальним серед популістично налаштованих громадян, а уряди, які не ставлять щастя на перше місце, ризикують бути зметеними популістською хвилею.

Серед ключових висновків звіту автори відзначають:

57,6% учасників опитування в усьому світі вважають щастя і здоров'я найважливішими факторами їхнього життя, навіть важливішими за матеріальні чинники, таких як прибуток або кар'єрний успіх;

85,4% учасників опитування в усьому світі очікують, що їхні уряди відіграватимуть активну роль у збільшенні щастя своїх громадян;

хоча США і країни Західної Європи є одними з найщасливіших у світі, одночасно в них найпесимістичніші погляди на щастя майбутніх поколінь;

популістські настрої дуже поширені; дані свідчать про те, що близько 22% населення мають глибокі популістські переконання;

більш щасливі люди набагато частіше схвалюють діяльність лідера нації і врешті-решт голосують за переобрання керівних партій; тоді як нещасні люди набагато частіше мають глибокі популістські переконання, що свідчить про те, що низький рівень добробуту може бути одним із факторів поширення популізму.

"Щастя пропонує радикальну політичну історію, яка концентрує увагу на справжніх і конкретних питаннях життя людей. Це переконливий новий наратив і вкрай необхідний спосіб зблизити людей у боротьбі за краще майбутнє", - прокоментував результати дослідження Пінчук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram