ГоловнаПолітика

Президента Словенії закликали подати у відставку через висловлювання про Україну і Туреччину

Він заявив про те, що Туреччині й Україні варто надати особливий статус в Євросоюзі.

Президента Словенії закликали подати у відставку через висловлювання про Україну і Туреччину
Борут Пахор

У Словенії 28 представників інтелігенції написали відкритого листа президентові Боруту Пахору, в якому закликали подати його у відставку через заяви надати Україні і Туреччині "особливий" статус в Європейському Союзі. Про це повідомляє RTV.

"Минулого тижня президент Борут Пахор зробив недоречне, необґрунтоване, ксенофобне та об'єктивно політично і дипломатично шкідливу заяву для Словенії про те, що Туреччина і Україна не можуть розраховувати на повне членство в ЄС", - сказано в листі.

На думку інтелектуалів, Пахор порушив декларацію і стратегію зовнішньої політики Словенії, через що він повинен піти у відставку.

Також зазначено, що подібні заяви можуть вплинути на міжнародну довіру до Словенії, а також на погіршення економічних відносин з Україною і Туреччиною.

Крім того, інтелігенція заявила в листі, що позиція президента, з-поміж іншого, суперечить документу Словенсько-Турецького стратегічного партнерства, який він і президент Туреччини Ердоган підписали 3 березня 2011 року. У ньому, зокрема, сказано: "Ми віддані вступу Туреччини в Європейський Союз".

Незважаючи на висловлювання президента, міністр закордонних справ Словенії Миро Церар заявив, що "офіційна позиція Республіки Словенія відома і ратифікована в Національних зборах - Словенія підтримує переговори про вступ Туреччини до Європейського Союзу".

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Естонії, голова Консервативної народної партії Март Хельме запропонував скасувати безвіз для громадян України, які приїжджають в Естонію. Він вважає, що українці-мігранти відбирають роботу в естонців. Міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу заперечив своєму колезі. Він підкреслив, що скасувати безвізовий режим для України неможливо, до того ж це не в інтересах Естонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram