ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про перезавантаження НАЗК

Агентство перестане бути колегіальним органом.

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про перезавантаження НАЗК
Фото: Цензор

Верховна Рада в середу прийняла в першому читанні президентський законопроєкт №1029 про перезавантаження Національного агентства запобігання корупції.

За нього проголосували 283 депутати.

"Метою Антикорупційного агентства було напрацювання державної політики щодо запобігання корупції, але за час, що минув з моменту створення цього агентства, воно так і не змогло показати ефективну діяльність", - сказав, представляючи законопроект, нардеп Федір Веніславський.

Голова антикорупційного комітету Анастасія Красносільська, зі свого боку, зазначила, що НАЗК не змогло запустити автоматичну перевірку декларацій чиновників. "У темпі, в якому НАЗК перевіряє декларації, вони будуть робити це ще сім тисяч років", - сказала вона.

"Що ж робило НАЗК? Замість того, щоб повноцінно перевірити статки одного з прокурорів, НАЗК намагалося конфіскувати в нього... песика. НАЗК штампувало індульгенції про відсутність порушень у деклараціях чиновників при тому, що в кожному третьому висновку не було підтверджувальних документів. НАЗК намагалося заборонити розслідувати ознаки порушень без висновків НАЗК. Це НАЗК можна вилікувати тільки перезавантаженням", - сказала депутатка.

Прийнятий у першому читанні законопроєкт передбачає відмову від колегіальної відповідальності членів НАЗК, її буде покладено на голову агентства. Голову агентства призначатиме Кабінет Міністрів за результатами відкритого конкурсного відбору.

Також НАЗК повинно отримати повний доступ до реєстрів для автоматичної перевірки декларацій.

Крім того, проєкт закону повинен усунути деякі інші недоліки закону про запобігання корупції, в тому числі винятки, що дозволило депутатам Верховної Ради 9 скликання не подавати декларацію при вступі на посаду.

Також буде скасовано необхідність подавати декларації представникам громадськості та особам, які не здійснюють функції держави або місцевого самоврядування.

Нагадаємо, Національне агентство запобігання корупції є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram