ГоловнаПолітика

Балух: ми не хотіли б, щоб для звільнення заручників Україна жертвувала національними інтересами

Звільнений в'язень Кремля зустрівся з Петром Порошенком.

Фото: Михайло Палинчак

Експрезидент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко зустрівся з колишнім ув'язненим у Росії Володимиром Балухом. Відео із зустрічі він опублікував у своєму фейсбуці.

"Людина з Україною в серці і душі, він став символом незламності українського духу. За цей символ українці боролися довгі роки, а світові лідери тримали солідарність з Україною. Для мене висока гордість потиснути нарешті руку незламному Володимиру Балуху. І дуже емоційний момент, про який я мріяв усі ці роки. Ще коли Володимир був у кремлівських катівнях, я отримував від нього листи, ми спілкувалися з його дружиною Наталею. Для мене було справою честі зробити все для його звільнення", - зазначив Порошенко.

При цьому він висловив упевненість, що Україна буде боротися за кожного українця, який залишився в катівнях Кремля. Однак це не повинно йти врозріз з національними інтересами, вважає сам Володимир Балух.

"Хочеться вірити, що з нашим звільненням процес тільки почався. Єдине, чого ми дійсно не хочемо і ніколи не хотіли, щоб Україна в обмін на звільнення заручників жертвувала своїми національними інтересами», - зазначив звільнений кримчанин.

Нагадаємо, 30 квітня 2015 року в будинку Володимира Балуха окупаційна влада провела обшук, під час якого з даху будинку зняли український прапор. Підставою для обшуку стала заява про крадіжку запчастин трактора Т-74 в селі Чернишево, що за 30 кілометрів від його будинку. За образу нібито співробітника поліції, який проводив обшук, Балуха засудили до громадських робіт. Пізніше в будинку його дружини нібито виявили патрони, після чого проти Балуха порушили справу за зберігання боєприпасів. У серпні 2017 його засудили до трьох років і семи місяців колонії загального режиму, а взимку 2019 року етапували в колонію на території Тверської області Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram