ГоловнаПолітика

Москалькова повідомила про 10 звернень від Денісової з приводу політв'язнів-кримських татар

Стільки само звернень у російської уповноваженої від громадян Росії, які перебувають в ув'язненні в Україні.

Москалькова повідомила про 10 звернень від Денісової з приводу політв'язнів-кримських татар
Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до російської колеги Тетяни Москалькової з 10 зверненнями стосовно кримських татар, яких утримують під вартою в Росії й окупованому Криму. Про це Москалькова заявила в інтерв'ю російському агентству "Интерфакс-Дальний Восток".

"До мене від Людмили Денісової надійшло близько десятка звернень щодо конкретних громадян, яких вона називає кримськими татарами, з гуманітарних питань, пов'язаних з порядком утримання їх під вартою, надання їм медичної допомоги. Ми дійсно обмінялися списками щодо громадян, які потребують нашої гуманітарної підтримки. Що, власне кажучи, я намагаюся максимально витримувати, і зі свого боку вже очікую допомоги щодо наших громадян", - повідомила Москалькова.

На питання про кількість осіб у списках з боку Росії і України вона відповіла, що цей список постійно змінюється за своєю кількістю та складом.

"Частина громадян на взаємний обмін уже вибула із цього списку. Я не готова сьогодні назвати ні з боку України, ні з Росії повного списку, який перебуває в полі мого гуманітарного контролю", - зазначила вона.

Агентство "Интерфакс", зі свого боку, цитує заяву Москалькової про інші 10 звернень - від громадян Росії, яких утримують в Україні.

"У мене як у уповноваженої є близько 10 звернень громадян, які перебувають в ув'язненні в Україні, та їхніх родичів. Я буду робити все, що в моїх силах, щоб вони змогли потрапити на батьківщину і возз'єднатися із сім'ями, оскільки для кримінального переслідування був створений і щодо цих людей політичний фон", - сказала Москалькова.

Російський омбудсмен також додала, що Росія вже "змогла повернути 70 осіб у свої сім'ї, до рідних і близьких, які протягом трьох років дзвонили мені в розпачі і втративши надію, що вони можуть побачити своїх близьких".

"Ми знайшли таку форму, яка не в рамках закону і не в рамках встановлених правил, але в рамках принципу справедливості", - додала Москалькова.

Нагадаємо, 7 вересня Росія і Україна провели обмін полоненими 35 на 35: Росія повернула захоплених у Чорному морі моряків і 11 політв'язнів, Україна передала Росії 35 ув'язнених, серед яких 30 - громадяни України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram