ГоловнаПолітика

Відсутність Цемаха в списку автоматично б зупинило переговори з РФ про обмін полоненими, - Баканов

Свідка у справі загибелі МН17 перед відправленням допитали.

Відсутність Цемаха в списку автоматично б зупинило переговори з РФ про обмін полоненими, - Баканов
Фото: Радио Свобода/ video grab

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Володимир Цемах, який в голландській прокуратурі має статус свідка у справі про знищення "Боїнга" рейсу MH17, був допитаний перед відправкою до Росії. Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Допитали і не тільки перед поверненням. Я не буду називати прізвища європейських лідерів, з якими ми проговорили час для всіх слідчих дій. Ми все це зробили. Все, що від нас попросили. Це було складно. Я боявся, що через це може зірватися обмін", - сказав глава держави журналістам у Борисполі після зустрічі звільнених українців.

Глава СБУ Іван Баканов також розповів, що відсутність Цемаха в списку на обмін автоматично передбачало припинення переговорів з Росією.

За його словами, рішення щодо списків було продуманим і зваженим главою держави.

"Можу погодитися з думкою експертів, що вимога Москви включити Цемаха в свої списки є черговим підтвердженням причетності РФ до краху МН17", - сказав глава СБУ.

Глава СБУ запевнив, що Україна докладе всіх зусиль для того, щоб причетні до краху МН17 були притягнуті до відповідальності.

Володимир Цемах був командиром роти найманців в 2014 році в Сніжному, є одним з підозрюваних в розслідуванні загибелі "Боїнгу" МН-17.

Бойовика дістали зі Сніжного ціною життя розвідника Олександра Колодяжного. Він помер від травм, отриманих під час спецоперації, 11 липня.

Також повідомлялося, що видача Цемаха може послабити шанси на притягнення до кримінальної відповідальності винних у збитті MH17.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram