ГоловнаПолітика

Партія Порошенка звинуватила Зеленського в спробі узурпувати владу

"Зеленський і його команда наближають Україну до російської авторитарної моделі управління".

Партія Порошенка звинуватила Зеленського в спробі узурпувати владу
Фото: Макс Левин

Фракція "Європейської Солідарності" у Верховній Раді вважає, що законопроєкти президента Володимира Зеленського і депутатів "Слуги народу" можуть зробити з України авторитарну державу.

Про це повідомили представники "ЄС" на брифінгу в п'ятницю.

"Монобільшість, президент Зеленський і його команда швидкими темпами наближають Україну до російської авторитарної моделі управління", - заявив співголова фракції "Європейської Солідарності" Артур Герасимов.

До такого висновку представники партії Порошенка прийшли за результатами аналізу близько 50 законопроєктів.

"Закон 1008 з красивою назвою - нібито завершення судової системи. Насправді - повний, тотальний контроль над судами. Друге - пряме підпорядкування Національної гвардії президенту України. А навіщо особисто президенту жандарми? Пункт номер три. Скасовується, говорімо правду, реформа Генеральної прокуратури. Навіщо?" - сказав Герасимов.

Крім того, на його думку, команда Зеленського намагається фактично ліквідувати роль українського парламенту. "Він швидкими темпами наближається до парламенту навіть не часів Януковича, а Радянського Союзу. Пам'ятайте, приїжджали до парламенту УРСР, піднімали руки одностайно, після цього йшли в буфет і роз'їжджалися по домівках", - сказав він.

За словами Герасимова, найстрашніше, що робляться кроки, які "можуть повернути Україну в 1937 рік", коли "Йосип Сталін розстрілював ім'ям народу".

"Хочуть арештовувати майно третьої особи за те, що особа могла знати про щось. Чи не знала, а могла знати. Хто буде визначати, що таке "могла знати"? Законопроєкт про викривачів корупції... Коли говорять, що будуть це робити на базі анонімок - це 37-й рік", - навів Герасимов приклади із законопроєктів команди Зеленського.

Герасимов стверджує, що такі приклади є майже в усіх законопроєктах "Слуги народу".

"Це не випадково: снаряд в одну вирву 50 разів не падає. Зараз дійсно цілеспрямовано робиться все, щоб розвернути нас від Європи в іншому напрямку", - сказав Герасимов.

Нагадаємо, що "Європейська Солідарність" була партією влади у 2014-2019 роках, але опинилася в опозиції за результатами виборів у липні 2019 року. Зараз у неї тільки 27 депутатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram